Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строги правила за използване на СПА съоръженията в курортите

Сийка Кацарова: СПА хотелите са сигурно място за престой и пълноценна почивка

Снимка: Ани Петрова

Още от древността нашите земи се славели с лековитите си извори, чието благотворно действие било оценено от не един римски император. А днес България се намира сред водещите страни в Европа по водоизточници с натурална минерална и изворна вода с изключително качество както за пиене, така и за лечение на множество заболявания.

Над 500 минерални извори с температура между 37 и 100 градуса, чист въздух, пленителна природа, мек климат, вкусна храна и достъпни цени – всичко това привлича чуждите туристи да изберат страната ни за почивка. За съжаление, планирането на дългоочакваната ваканция се оказва с повишена трудност през това лято заради пандемията от коронавирус, изправила туристическия бранш пред изпитание с неясни последици.

Все пак, макар и бавно, секторът започва отново да работи със задачата да мотивира местните хора да прекарат почивката си у дома. Как обаче ще се отрази липсата на чуждестранни туристи върху СПА туризма и как ще бъдат компенсирани загубите? Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, се надява чуждите пазари „да започнат постепенно да се движат”.


„СПА туризмът във вътрешността на страната е изцяло зависим не само от българския, но и от израелския пазар – продължава тя. – През лятото в курортите Девин, Хисаря, Кюстендил основно се работи с туристи от Израел, но този пазар все още не е разрешен и първите туристи ще пристигнат най-рано на 1 август. Важно е да подчертаем също, че през т.г. възрастните няма да пътуват. Според информация от туроператорите 2020 г. е изключена за превенция и рехабилитация на хора над 70 години.”

Ако израелски туристи пристигнат у нас, това ще бъдат по-скоро младежи или семейства с малки деца, които не спадат към рисковата група. Но те няма да могат да компенсират загубите в бранша.

„Хотелиерите са наясно, че през т.г. ще работят при намален капацитет – казва още Сийка Кацарова. – Изискванията са хотелската стая да бъде освободена и дезинфекцирана, както и 24 часа в нея да не се настаняват нови гости. Всички осъзнават, че ще работят на загуба и, дай Боже, да стигнат критичната нула, за да могат да се поздравят с успешен сезон.”

Без помощта на държавата и програми, насочени към туризма, редица бизнеси няма да оцелеят, категорична е Сийка Кацарова. Затова и предложените от социалното министерство мерки за подпомагане на заетостта ще бъдат особено важни, тъй като чрез тях се очаква да оцелеят редица работни места в районите, където туризмът е основен поминък. Според председателката на Съюза по балнеология СПА хотелите у нас са сигурно място за престой и пълноценна почивка, в които балнеологичните процедури и използването на съоръженията се извършват при строги правила.

„Персоналът задължително работи с маски, СПА-центровете се дезинфекцират по протокол, както и басейните – допълни тя. –Парните бани не са отворени, солните стаи и турският хамам са позволени само за индивидуално ползване, определен брой хора влизат по едно и също време в термалния басейн.Шезлонгите са разположени през метър и половина и на клиентите се препоръчва да слагат маски при определени процедури. Рестрикциите са доста, но в интерес на клиентите.”

През изминалата година България беше включена в листата на здравноосигурителните компании на немския здравноосигурителен пазар. Целта е увеличаването на германските туристиу нас за балнео и СПА туризъм. Очакваният им брой за настоящата година е около 5000, но Сийка Кацарова е скептична, че той ще бъде достигнат, макар германците да пристигат у нас най-вече през есента.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47