Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група Hayes&Y - лауреат в конкурса на БНР за българска поп и рок песен

Hayes & Y
Снимка: Мария Съботинова

В своето 51-во издание „Пролет – 2020“ − конкурсът на БНР за нова българска поп и рок песен, даде възможност на много наши музиканти от България и чужбина да участват в съревнованието. Сред отличените са момчетата от група Hayes & Y, които от години живеят и творят в Манчестър, Великобритания. Те спечелиха най-голямата награда − участие в следващия европейския фестивал „Евросоник” в Грьонинген (Нидерландия). Взеха и втората награда, благодарение на слушателските гласове. Песента, която им донесе признание е Call The Policе, музика и текст Благослав Анастасов, аранжимент и продуцент − групата. Можете да я чуете тук.

Ивайло Делев, басистът на Hayes & Y, споделя:


„От доста време следим конкурса, но досега нямахме възможност да участваме в него. За щастие, тази година успяхме не само да напишем песен, но и много успешно да се представим. Групата ни, в този състав, съществува от 2015 г., но основната част от нея сме заедно още от Английската гимназия в София, т.е. доста отдавна. Изключение прави барабанистът ни Денис Халбек, който е от Финландия. Останалите в Hayes & Y са Благослав Анастасов (вокал и ритъм китара), Радослав Лозански (китара) и аз. Познаваме се много добре, всеки знае каква музика харесват останалите, но винаги се стараем да унифицираме нашия музикален вкус. До момента сме издали четири краткосвирещи албума и няколко сингъла. Основен автор на музиката и текстовете е Благослав, а аранжиментите правим заедно, в процеса на работа. Тази награда за нас е едно невероятно постижение. Не само, защото печелим награда от 51-то издание на този конкурс, но и заради факта, че ще имаме шанса да свирим на толкова престижна сцена като тази в Грьонинген. Това е възможност за създаване на нови контакти за нас като група. А в момента мислим за предстоящото ни кратко турне в България през август. То ще обхване Пловдив (20.08), София и (21.08) Варна (22.08) и Бургас (23.08).“

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15