Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас кацна първият чартър от Украйна

180 туристи пристигнаха на бургаското летище с първия чартърен полет от Украйна. Те бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол и с фолклорни изпълнения на музиканти от ансамбъл "Странджа", информира БНР-Бургас. Украинският посланик Виталий Москаленко, представители на общината и туроператори в региона също поздравиха пристигащите летовници.

В идните дни се очакват още самолети с украински туристи да кацнат на Летище Бургас. Украинците са традиционни гости на Южното Черноморие, а престоят им обикновено трае две и повече седмици. Само през миналата година по българското южно крайбрежие на Черно море са почивали почти 600 000 граждани на Украйна.

Кметът на Бургас Димитър Николов многократно е настоявал пред Министерството на външните работи и Министерството на туризма да бъдат облекчени процедурите за пътуване, припомня от своя уеб сайт Община Бургас. 

Сред предлаганите от кмета мерки са били отпадане на ограниченията за задължителна 14-дневна карантина за туристи от страни извън Европейския съюз, в това число за тези от Руската федерация, Украйна, Беларус, Казахстан и Узбекистан, както и за напълно електронна система по издаването на визи.

Снимки: Радио Бургас, Община Бургас 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47