Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Светите Седмочисленици

Снимка: pravoslavieto.com

„С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици, Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог...“. 

Така днес, в тропар за празника, Православната църква възпява паметта на Светите Седмочисленици - Светите братя Кирил и Методий и учениците им Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. През IX век, изгонени от Моравия, славянските просветители били приети с разтоврени обятия в България, за да посеят вярата и просветата сред народа. 

На днешния ден през 916 година е починал първият от тях - Свети Климент (916 г.). Почитат се заедно на 27 юли. 

Храмов празник има една от емблемите на София – църквата „Свети Седмочисленици“


Наред със Светите Седмочисленици и Успението на Свети Климент Охридски, на 27 юли, Православната ни църква почита и Свети великомъченик Пантелеймон

Съставил: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58