Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александрина Пендачанска в „Макбет“ – за пръв път на българска сцена

На 10 и 12 август предстоят два спектакъла на „Макбет“ ‒ продукция на Варненската опера, съвместно с Международния фестивал „Варненско лято“. Произведението е сред шедьоврите на Джузепе Верди. Вдъхновен от едноименната трагедия на Шекспир, той сам написва либретото в проза. След това възлага на легендарния Франческо Мария Пиаве да го „облече“ в стихове. 

Ролята на лейди Макбет, за пръв път в България, ще изпълни Александрина Пендачанска – една от най-обичаните наши оперни певици, блестяла с таланта и красивия си глас на всички големи оперни сцени по света. Оперната прима се оказа в България точно в началото на карантината заради Covid-19 и в интервю за Радио България сподели, че изключително много цени това „спиране“, като прекрасен повод за равносметка и време за семейството. 

След месеците на изолация, на сцената на красивия Летен театър във Варна, тя ще се появи за пръв път на живо пред публика. За пръв път ще си партнира и с Кирил Манолов ‒ най-успешният  български баритон, в ролята на пълководеца Макбет. Образа на шотландския благородник Макдъф ще пресъздаде забележителният тенор Иван Момиров. Диригент е Найден Тодоров, режисьор Кузман Попов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Соня Йончева спечели приза “Музикант на годината 2023”

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева беше избрана за “Музикант на годината 2023” в националната анкета на предаването за класическа музика “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио. Тя не успя да пристигне за..

публикувано на 01.06.24 в 09:11

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15