С добре познатите, но и с неочакваните приложения на солта в кухнята ще се запознаят посетителите на Панаира на солта. Своеобразният летен фестивал ще се състои на 7 и 8 август в морската градина на град Бургас.
Организаторите обещават много музика, добро настроени, вкусна храна и напитки. Идеята е да се популяризират различните лица на жизненоважния продукт.
Той се извлича от близкото Атанасовско езеро, превърнато в началото на ХХ век в промишлена зона за солодобив.
Посетителите на панаира ще научат любопитни подробности за всички видове сол от езерото и ще могат да се сдобият с нестандартни сувенири, свързани с нея.
През двата почивни дни за малчуганите са предвидени занимания със сол. Ще има и дегустация на различни видове сол, както и прожекции на филми с кулинарна тематика.
За късния следобед на съботния ден е планирана кулинарна работилница. Участниците в нея ще усвояват нестандартните приложения на солта в кухнята, като например как с нейна помощ да съхраняват успешно храната си и да ѝ придават интересни вкусове. Водещ на работилницата ще бъде кулинарни експерт. Нейната страст е да комбинира солта в необичайни рецепти, които носят наслада за небцето и използват храната пълноценно.
Солен карамел, фурми с ядки, шоколад със солни кристали, сух домашен зеленчуков бульон, чеснова паста, босилеково песто , бърза туршия със сезонни зеленчуци и други рецепти ще усвояват участниците в ателието „Солта“.
Идеята е да се насочи общественото внимание към проблема с хранителните отпадъци, както и към екологичните последствия от увеличаването им през последните години. Проектът се изпълнява от Фондация Биоселена и е съфинансиран от Европейския съюз.
Редактор: Венета Николова
Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..
Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..
Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..
Със своите стари къщи с тиклени покриви, стръмните улички, които се вият нагоре в планината и каменните дувари, пазещи вековни тайни, Ковачевица е едно..