Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

170 години отбелязва най-старият ни СПА курорт Вършец

Снимка: Радио Видин

За рождена дата на курорта Вършец се смята 1850 година, когато вършечанинът Димитър Лучков е излекуван с помощта на минералната вода. В началото на XX век, първата баня, построена през 1910 г., се оказва тясна за прииждащите болни. Затова през 1930 г. е вдигната втора, по-голяма, изградена в античен стил. Построено е и прочутото Банско казино, което е и първото в България.

Топлият извор на Вършец е с температура на водата 36,2 градуса по Целзий, а т.нар. "хладен" извор е с температура от 32 градуса.

Заради пандемията от Covid-19 тържествата за празника на курорта, минералната вода и Балкана, бяха ограничениНа тържествена сесия на общинския съвет в петък, 7 юли, кметът инж. Иван Лазаров връчи почетни плакети на институции и общественици, допринесли за развитието на града.

“Не се е скъпил Господ, когато е нареждал този край. Не са се скъпили и хората, които са го доуреждали”. Това са думи на поетесата Дора Габе, която е част от плеядата български интелектуалци, усетили магията и чара на Вършец. 

Защо курортът е наричан „Българският Баден-Баден“ – научете от едноименната публикация от колекцията на Радио България




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий , създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата. Първи писмени известия за почит към солунските братя..

публикувано на 11.05.24 в 05:15

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много . В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим..

публикувано на 05.05.24 в 05:15

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15