В средата на месец август – 15 август е „Успение на Пресвета Богородица” и Кюстендил отбелязва „Панагия - въздигане на хляба”. Този своеобразен празник е свързан с духовната култура на православното население от кюстендилския край.
„
„Панагия” е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно. Панагията е практиката на Христос и апостолите, на древната църковна община, преминала през времена и различните култури - съхранена от дедите ни и донесена до наше време. Панагия са медалъоните с богородични изображения, които йерарсите носят, на Панагия са наречени църкви, крепостни стени, дори градове.
На празника „Панагия - въздигане на хляба” се събират отделните смислови фрагменти на това понятие и се подреждат в тематичен празничен и художествен пъзел, всяка от които носи името Панагия. Изложбата е „Панагия”; питите, изразяват „Панагия”; музиката е за „Панагия”, обредът е посветен на „Панагия”.
На 15 август се прави иконографска изложба, съпроводена с изложение на обредни хлябове.
По материал на kustendil.com
Снимки: БГНЕС
Професията на готвача става все по-престижна, а хората които се занимават с нея трябва наистина да я обичат, защото часовете труд са много, натоварването и отговорностите – също. Небесен покровител на готвачите е Св. Лаврентий – един от седемте..
С официална церемония в местността Войводенец официално беше открито тринайсетото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица. Съборът се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първата пълна седмица на месец август...
Сърцето и ритъмът на българския дух – с тези думи метафорично може да определим Националния събор на българското народно творчество. По традиция от далечната 1965 година, проявата се организира веднъж на всеки пет години в първия уикенд на месец август в..
С официална церемония в местността Войводенец официално беше открито тринайсетото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица...
Професията на готвача става все по-престижна, а хората които се занимават с нея трябва наистина да я обичат, защото часовете труд са много,..