Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училището в Босилеград подготвя новата учебна година с помощ от България

Възможността за обучение в български университети подтиква децата да учат български език в училище, казва директорът на гимназията в Босилеград

Снимка: gimnazija.bosilegrad.rs

Общо 186 ученици ще посещават през новата учебна година гимназията в Босилеград /Република Сърбия/. Това е единственото средно учебно заведение в града, където живеят етнически българи. Преди 6-7 години в училището беше разкрита специализирана паралелка за разширено изучаване на български език. Всяка нова учебна година в нея се записват около 10 – 12 ученици, които постъпват в 9-ти клас. За предстоящата учебна година броят им е 11, но тенденцията е след година класът да намалее, заради демографската криза, засягаща и района на Босилеград – каза директорът на гимназията Владимир Григоров. В интервю за Радио България той обясни, че в момента в сградата на училището тече усилен ремонт, който трябва да приключи до седмица. Така школото ще бъде готово за началото на учебната година, която в съседна Сърбия започва на 1 септември. 

„В момента реализираме проект с Република България за подмяна на дограмата, той се нарича „Европейска гимназия“ и е на стойност 53 хил. евро“ – уточни Владимир Григоров:

„Прозорците и вратите на класните стаи ще бъдат изцяло подменени. Надяваме се до 1 септември всичко да бъде почистено, дезинфекцирано и готово за условията, в които ще работим, да бъдем подготвени. Помощ имаме от България. Благодарни сме на фондация „Българска памет“, която ни обезпечи миналата година с достъп до платформата „Уча се“. Надявам се и тази година да я използваме. Част от обучението отново ще е направено дистанционно. От вкъщи децата ще взимат уроците си. Тази платформа много ни помогна миналата година. Имаме оборудване, необходимо за дистанционна работа, което в последните години спечелихме – лаптопи, интернет. Преподавателите, освен в платформите, си кореспондираха с учениците чрез различните канали за комуникация. Някак изкарахме периода от март до юни. Сега, от 1-ви септември, ще трябва да започнем комбинирана работа. Такива са условията - ще трябва да разделим децата на две групи. Едната ще идва една седмица на училище, другата група - ще посещават следващата седмица. Когато не са в училище, ще бъдат онлайн, на дистанционно обучение вкъщи. Така в училището ще бъдат само половината от децата и то най-много по 15 -16 ученика в стая“.

В босилеградското училище обучението е изцяло на български език, но в специализираните български паралелки на майчиния език са посветени по 4 часа седмично, докато в т.нар. сръбски паралелки, същото време е отделено за изучаване на сръбския. Тази година в 9-ти клас на гимназията са записани общо 47 ученика – 36 с обучение на сръбски и останалите 11 - в паралелката с български език. „Над 90% от завършилите гимназията в Босилеград и тази година са се записали в различни висши училища в България, това е може би най-големият интерес, който кара децата да учат български в училище“ – каза Владимир Григоров:

„Най-много желанието идва от факта, че мнозинството, след завършването на гимназията, се записват в университети в България.

Обаче не всички деца са заинтересовани. Имаме най-често по 10-15 деца за една паралелка и останалите учат сръбски, но и те след това продължават да учат в България“.

Директорът на гимназията в Босилеград се надява на още помощ по съвместни проекти с България, тъй като решаването на други проблемите с материалната база не търпят отлагане. Канализационната система е стара, навсякъде има течове и спешно се нуждае от подмяна. Основният етаж на училището е построен преди близо 80 години, а вторият и третият етаж са надстроявани през 2001-ва година, но от тогава там ремонти не са правени.

Снимки: gimnazija.bosilegrad.rs и Кирил Фалин, БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30