Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български филм е сред номинациите за студентски „Оскар“

Кадър от филма „Танда“
Снимка: Радио Пловдив

Документалният филм „Танда“ на студентката Теодора-Косара Попова от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" е сред трите чуждестранни кандидатури за студентски „Оскар“ в документалната категория. Той е избран сред над 1100 претенденти от цял свят. Лентата, заснета за един ден, представя историите на четирима танцуващи танго – Силвия, Влади, Давиде и Ралица, разказа пред БНР Теодора-Косара Попова. 

Силвия, която е хирург, използва тангото, за да разкрие своята душевност, останала на заден план в една мъжка професия. Италианецът Давиде е единственият професионален танцьор във филма. Той идва в България, за да преподава танго. За незрящата Ралица танцът е като психотерапия и начин да усети хората отблизо. Високият 1,46 м Влади, който е преподавател по даоистки техники, намира смелост да избере за себе си танца, в който жените са на високи токчета, и вече обучава начинаещи танцьори.

Студентският Оскар ще бъде обявен на 15 октомври.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Възпитаниците на театрална студия "Игра" жънат успехи в България и по света

На 7, 8 и 9 юни, в концертната зала на Дом на културата "Средец" в София, младите актьори от театрална студия "Игра" ще представят премиерата на спектакъла "Когато розите танцуват" по Валери Петров. През втората половина на месеца , от 17 до 22 юни,..

публикувано на 05.06.24 в 16:10
Арлинд Фаризи, Биляна Цървенковска, Пламен Тотев, Владимир Янковски и Ана Йовковска

Има интерес към българската литература в Северна Македония

"На фона на сложните политически взаимоотношения между България и Северна Македония прави впечатление, че културата и литературата са крачки напред. Сред най-четените писатели в югозападната ни съседка са Георги Господинов и Алек Попов, в България..

публикувано на 03.06.24 в 12:23

Summer Vibes Festival отново гостува на Видин

За пета поредна година Видин е домакин на Summer Vibes Festival. На 1 и 2 юни край крепостта "Баба Вида" децата ще открият един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито в реалния, а не в дигиталния свят. Ще има и..

публикувано на 01.06.24 в 09:15