Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловеч чества Освобождението си с парад, изложба и възстановка

Снимка: lovech.bg

143-тата годишнина от Освобождението на Ловеч от османско иго и установяване на местно самоуправление ще бъде отбелязана с празнична програма през почивните дни, подготвена от регионалния клон „Васил Левски“ при националното дружество „Традиция“.

Парадът „Весели и в боя“ – на името на един от бойните маршове, ще започне днес в 16,30 ч. на площада пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. В дефилето ще участват реплики на бойни знамена, сред които са Самарското знаме, знамето „Свобода или смърт“, ушито от Райна Княгиня за Априлското въстание, знамената на Шипченския, Чепинския, Троянския и Добричкия пехотен полк, знамето на Македоно-одринското опълчение. Жителите и гостите на града ще видят и униформите на хайдути, четници, опълченци и войници от Балканската, Първата и Втората световна война.


По-късно в художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ ще бъде открита изложба по повод на 20-ата годишнина от създаването на регионалния клуб „Васил Левски“
при националното дружество „Традиция“. Експозицията ще представи стари оръжия и униформи, послужили в исторически възстановки. Ще бъдат показани също така ордени и дипломи на отличени офицери, предоставени от частни колекции.

Тържествените събития ще продължат в неделя, когато от 11 часа в парк „Стратеш“ ще се разиграе историческата възстановка „Ловеч – героизъм и саможертва“. Статисти ще пресъздадат първото и второто освобождение на града и други паметни моменти. 


„Във възстановката например ще видим как веднага след първото освобождение се създава местно самоуправление, чиято цел е да организира охраната и отбраната на Ловеч при евентуална османска атака. Голяма част от хората в него са от революционния комитет, създаден от Васил Левски“, разказва Владимир Веселинов, един от организаторите. Освен това ще бъде показана и ролята на ген. Скобелев при второто освобождение на града.

Съставила: Диана Цанкова 

Снимки: lovech.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58