Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критики в Европарламента към правната система на България

Снимка: europarl.europa.eu

Сериозни критики са отправени към България на закрито заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европарламента, съобщи за БНР журналистът Димитър Стоянов, който е присъствал на форума. Според Стоянов критиките са към провежданата съдебна реформа, контрола над дейността на главния прокурор и заради неяснотите около бъдещата промяна в Конституцията.

Заместник-главният прокурор Красимира Филипова съобщи, че заседанието на Групата за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона (DRFMG) е било поискано от главният прокурор Иван Гешев в контекста на засилен политически и медиен натиск над обвинението. Акценти на срещата посветена на България са били постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес, съобщи пресцентърът на институцията.

По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи е към закона. Прокурорите не са в йерархични отношения с гл. прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение и те не могат да се контролират от гл. прокурор, е изтъкнала Филипова по време на разговорите.

От българска страна на срещата в Европарламента са участвали вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, зам.-главният прокурор Красимира Филипова и зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, съобщи. кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30