Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват празниците на изкуствата в Созопол

36-то издание на „Аполония“ продължава до 6 септември

Снимка: apollonia.bg

Макар вече да е септември и есента полека-лека започва да напомня за себе си, все още има сериозни причини да тръгнем към българското Черноморие. Времето е прекрасно, а вечерите могат да придобият вдъхновяващ завършек, ако изберем да акостираме в Созопол.

Над три десетилетия, в началото на септември, живописното градче се превръща в пристан на най-доброто от театъра, киното, литературата и музиката. Фестивалът, носещ древното име на града – Аполония, отдавна е едно от най-очакваните културни събития у нас. Високата чест да открие тазгодишната „Аполония“ получава джаз пианистът Живко Петров, чийто концерт предвещава истински празник за слуха и душата на меломаните. Концертите в амфитеатъра не са за пропускане. На сцената ще се качат Владимир Ампов – Графа, Ицо Хазарта, Любо Киров, както и супергрупата „Фондацията“ със специални гости Атанас Пенев (Б.Т.Р.), Звездомир Керемедчиев („Ахат“) и Славин Славчев. 

Още един акцент от музикалната програма е майсторският клас за млади оперни певци, воден от изявения български бас Орлин Анастасов. Талантът му е отличаван многократно, а богатият му репертоар включва повече от 40 роли, с които той спечелва имиджа си на най-търсения Вердиев бас в света. Класът продължава до 4 септември като в него се включва и известната руска пианистка и диригент Лариса Габитова. Участниците ще представят своя програма в четвъртия фестивален ден.

Както винаги досега, специално място в програмата на „Аполония“ заемат българските театър и  кино.

Юбилейният моноспектакъл „Мариус на 50“ е гвоздеят в театралния . Публиката ще се срещне с таланта на Мариус Куркински  в третата фестивална вечер.

Киноманите ще бъдат зарадвани с премиерните прожекции на филмите „Страх“ на Ивайло Христов и „Мълчание с достойнство“ на Адела Пеева, разкриващ детайли от историята на родното кино и взаимоотношенията между политическия и интелектуален елит в България. Ще бъдат показани също „Котка в стената“ на  Мина Милева и Весела Казакова, „Сестра“ на Светла Цоцоркова. Международно известният български аниматор Теодор Ушев ще бъде представен с две ленти –  „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“.

Съставил: Йоан Колев


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15