Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Следвай реката 2020“ – приключение на две колела

Масовият колоездачен преход Дунав Ултра стартира днес

Снимка: dunavultra.com

Над 100 колоездачи и подкрепящи екипи от България и Румъния се събраха във Видин в очакване на стартовия сигнал на най-дългия туристически веломаршрут в България. Началото на пътуването им по 732-километровото трасе на Дунав Ултра ще бъде дадено на 1 септември.

Колоездачите ще преминат покрай повече от 100 населени места в страната ни, като се очаква турът да бъде вълнуващ както за участниците, така и за местните хора.


Сред специалните места по протежението на българския бряг на река Дунав, които ще посетят велосипедистите, са множество културно-исторически забележителности като крепостта „Баба Вида”, античния град Улпия Ескус в с. Гиген, чешмата "Елия" в Никопол, чучурът на която буквално излиза от автентичен римски саркофаг (датиран 160-180 г.н.е.) с издялан латински надпис върху него. Веломаратонците ще се отбият и през останките на древноримския военен каастел  „Димум" в Белене, римския легионен лагер „Нове“ в Свищов, фонтана „Момчето с хидрата" в Русе, архитектурния резерват „Рибарска махала” в Тутракан, археологическия комплекс „Дуросторум-Дръстър” в Силистра. Крайната цел на пробега е шабленското село Дуранкулак, на брега на Черно море.

Всеки участник сам избира категорията, в която да се регистрира: индивидуално, екип от 2-ма или 4-ма колоездачи. Регламентът предвижда придвижването по маршрута да става по индивидуален план и за свободно избран период от време – до 48 часа, до 3 дни, до 5 дни, до 7 дни и повече от 7 дни.


72-годишният ветеран Петър Димитров от Варна например ще изминава всеки ден по над 100 километра, за да се вмести в 7-дневния график.

Това е седмото издание на „Дунав Ултра: Следвай реката 2020”. Съпътстващо събитие е представянето на ново туристическо издание „Карта-пътеводител Дунав Ултра 2020”. Печатната книжка е вдъхновена от дейността на изследователя на Дунавска България, Феликс Каниц. В пътеводителя е поместена полезна туристическа информация за региона по поречието на Дунав през Добруджа до Черно море, а интересни графики препращат към дейността на Каниц в нашата страна през 19 век.

Амбицията на екипа, който стои зад организацията на колоездачния тур е до 3 години „Дунав Ултра” да се превърне в най-популярния туристически веломаршрут на Балканите.

Съставил: Елена Каркаланова


Снимки: dunavultra.com, БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28