Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха обновената с българска помощ гимназия в Босилеград

Снимка: glaspress.rs

Извънредният и пълномощен посланик на България в Сърбия Радко Влайков откри обновената с помощта на България сграда на Гимназията в Босилеград. „Проектът „Европейска гимназия“ е най-ясният принос на Република България за европейската перспектива на Босилеград. Тя е израз на грижата на България за нашите сънародници в Босилеград и в останалите райони на Западните покрайнини“, заяви посланик Влайков на церемонията в Босилеград, която съвпадна и с откриването на учебната година.


Целевата помощ в размер на над 53 хиляди евро бе използвана за подмяна на външна дограма и интериор. 

Над 90% от завършилите гимназията в Босилеград и тази година са се записали в различни висши училища в България, това е може би най-големият интерес, който кара децата да учат български в училище“ – категоричен е директорът на учебното заведение Владимир Григоров. Неотдавна в интервю за Радио България, той изрази надежда училището да бъде подпомогнато и в бъдеще по съвместни проекти с България.

Строежът на гимназията в Босилеград започва с указ на цар Борис III от 1941 г. Тя отваря врати на 5 ноември 1941 г.

Снимки: glaspress.rs



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45