Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиленград като свила, крепости, древни църкви и дива природа

4
Средновековната крепост Неутзикон край с. Мезек
Снимка: Венета Николова

Свиленград е на самата граница с Турция. Тук се намира най-натовареният граничен пункт с южната ни съседка. И ако доскоро градът беше известен като българския Лас Вегас заради множеството си казина и игрални зали, към които се стичаха гости най-вече от Турция, сега Covid епидемията си казва думата. Към момента хазартните обекти, луксозните хотели и ресторантите пустеят. В Свиленград е необичайно тихо. Но както знаем, всяко зло за добро, защото интересът на посетителите се насочва към културните маршрути по следите на историята. А в това отношение Свиленград е „златна мина“ за любознателния пътешественик.

Центърът на Свиленград

От Елена Митева ‒ директор на местния исторически музей научаваме, че в буквален превод, името на Свиленград означава Градът на свилата (коприната). През 1932 г. тук се произвежда 25% от коприната на България. Тази индустрия отдавна е замряла, но развитието й може да бъде проследено в местния исторически музей.

„Ако хората искат да се разходят сред природата, могат да посетят средновековната крепост Неутзикон край с. Мезек . Тя е от 11-12 век, от времето на византийския император Алексий I Комнин, но тук са живели и тракийското племе одриси – разказва Елена Митева. Пред крепостта се предлагат средновековни възстановки и игри за туристите. Но може би още по-интересна е тракийската куполна гробница от 4-3 век пр. Хр., разположена също край селото. Тя е с почти 21-метров дромос (коридор). Вътре са представени холограми на откритите в нея артефакти.

Препоръчвам да се разгледа също античната и средновековна крепост Букелон в село Маточина, изиграла важна роля в историята ни.

Крепостта Букелон
Тук на 14 април 1205 г. българският цар Калоян разгромява латините, предвождани от император Балдуин Фландърски, който е пленен и отведен в Търновград. Много е красива гледката от тези възвишения в посока днешна Турция и град Одрин.

В селата Маточина и Михалич се намират две скални църкви от 9-10 век. Църквата край Михалич е уникална. Тя е кръстокуполна, издълбана дълбоко в скалата. Може би такива има около езерото Ван в Турция. За жалост тези села са труднодостъпни заради разбития път до тях. Въпреки това туристите ги посещават и остават очаровани.“

Скална църква край Михалич
Крепостите и скалните църкви далеч не изчерпват туристическата мозайка на Свиленград. Елена Митева препоръчва на пътешествениците да разгледат и хилядолетните долмени край селата Студена и Левка. Тези обекти все още не са достатъчно добре проучени, но се предполага, че са дело на траките.

А какво да кажем за природата! Около 80 % от територията на общината попадат в Европейската екологична мрежа „Натура 2000”. В района се диплят възвишенията на Сакар планина, а над тях прелита невероятно разнообразие от птици. Орнитолозите са привлечени от възможността да наблюдават големи колонии от световно защитения Царски орел, от лешояди, белошипи ветрушки и пр.

Свиленград ‒ до моста
И преди да си тръгнете, не пропускайте да се разходите по стария каменен мост на Свиленград, свързващ двата бряга на река Марица. Издигнат е през 1529 г. като част от комплекс, включващ и кервансарай, джамия, чаршия и хамам. В наши дни мостът е реставриран и е любимо място за срещи и разходки. Наблизо ще откриете приятни заведения, в които да похапнете вкусна речна риба.


Още за някои от емблематичните забележителности край Свиленград вижте в краткото видео. Филмчето е с български субтитри, които могат да бъдат преведени автоматично от настройките долу вдясно.


Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки и видео: Венета Николова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31