Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът и министър председателят на България поздравиха българите за празника

Снимка: БТА

По повод 135-та годишнина от обявяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, президентът Румен Радев подчерта пред журналисти в с. Първенец: „историческата поука от този празник е, че промяната към по-добро е възможна, когато сме единни в отстояването на свободатасправедливостта, равенството пред закона".

В с. Първенец, президентът присъства на възстановка на историческите събития преди 135 години. Там той поднесе цветя на паметната плоча, издигната на мястото, където е взето решението за Съединението, информира кореспондентката на БНР Антоанета Петричанска. По думите на държавния глава отстояването на единството трябва да стане не с думи, а с висок морал и дела, в името на доброто на българите. 

В обръщение в социалната мрежа, премиерът Борисов заяви: „Съединението е забележителен успех на българското общество. Винаги съм смятал, че трябва да използваме поуките на миналотоза да решаваме проблемите си днес. Сега желанието за ново начало отново е факт. Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, когато най-силно се чува гласът на разума и когато надделява волята на нацията“.

Снимка: БГНЕС
„Вярвам в мъдростта на българския народ! Вярвам, че и този път гражданите на България ще съумеем да се обединим около една национална кауза и да вървим по правилния за страната път“, написа още Борисов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05