Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България тържествено отбеляза Деня на Съединението

Снимка: БТА

В София, 135-годишнината от Съединението на България беше отбелязана с тържествена смяна на почетния гвардейски караул и скромна церемония пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг. Заради Covid-19 нямаше обявена официална церемония.

Тази година, макар и в по-ограничена форма, заради пандемията, центърът на честванията Пловдив, отново е домакин на специалната възстановка, посветена на деня на Съединението. Кулминацията на празненствата в града бе тържествената заря-проверка на площад „Съединение“, на която президентът Румен Радев произнесе слово.
 


В честването участваха още председателят на парламента Цвета Караянчева, народни представители, кметът на община Пловдив Здравко Димитров и др. официални лица.

Във Велико Търново, годишнината от провъзгласяването на Съединението беше отбелязана с военен марш и поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника „Майка България“.
Във Варна, денят беше отбелязан с празнично шествие и полагане на венци и цветя на паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

В Бургас, стотици се включиха в „Голямото хоро на Бургас“ с музикалната подкрепа на ПФА „Странджа“.
 
В Плевен десетки хора се събраха пред паметника на Четвърти пехотен плевенски полк, където с военни почести и тържествен ритуал с участието на военнослужещи отбелязаха празника.

Чествания имаше и в други големи областни градове в страната, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Снимки: БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Сърбия арестуваха един от най-големите наши контрабандисти

Никола Николов - Паскал, смятан за един от най-големите контрабандисти, е арестуван в Сърбия при съвместна акция на българските и сръбските специални служби. Шефката на Агенция “Митници” е задържана за 72 часа Съдът остави в ареста..

публикувано на 29.09.24 в 10:53

Около милион чуждестранни туристи са посетили български музеи през м.г.

988 хил. чуждестранни туристи са разгледали експонатните сбирки в българските музеи през 2023 г., показват данните на Националния статистически институт. Това е увеличение с 56,4% спрямо предходната година, каза зам.-министърът на туризма Павлин..

публикувано на 29.09.24 в 09:04

Дипломати играят футбол с отбор от бежанци в благотворителен турнир

Представители на дипломатическите мисии в София заедно с отбор на бежанците и младежки и студентски организации ще участват днес в благотворителен футболен турнир на терените на Националната футболна база “Бояна” в столицата. Събраните средства по..

публикувано на 29.09.24 в 07:00