Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Точка БГ“ – песни за любов и бунт

Снимка: Facebook/@tochkabg

„Дайте ми път, спомени вятър, пътят е крив, споменът кратък, декори няма в този театър…точка, БГ“  –  това е фрагмент от авторска песен, дала име на групата „Точка БГ“. Тя е по-различна от популярните у нас банди, заради стила на песните и „камерния“ формат на концертите си. Точка БГ“ е акустичен проект за нови градски песни – така сами определят себе си четиримата основатели и автори в групата Тодор Янкулов, Зорница Попова, Красимир Първанов и Пламен Сивов. Те са хора с различни професионални интереси и житейски съдби, но ги обединява желанието да правят авторска музика заради себе си, а не с цел да преследват популярност и касов успех.

Поредният концерт на групата е на 9 септември, когато на открито, пред Къщата на София, отново ще се срещнат с вярната си публика. „Безименна“, „Фонтан в дъжда“, „Песен за уличния музикант“, „Трева в морето“ – преобладаващата част от песните са посветени на радостта от живота, но и на чувства като тъга и меланхолия, които неизбежно спохождат човек в някакъв етап от живота му.

Песните им са баладични и въздействат върху публиката най-вече със своите искрени човешки послания. За това как се ражда една песен от „творческата лаборатория“ на „Точка БГ“ разказва Пламен Сивов:


„Ние сме акустичен проект, наш основен изразен инструмент са китарата и човешкият глас, необременен от никакви допълнителни електронни и компютърни ефекти. Като докосва струните на китарата и като пее със собствения си глас, човек най-добре може да изрази интимните си чувства, да ги предаде на другите като застане възможно най-близо до публиката. Така е на нашите концерти. Те са в много интимна обстановка, в малки зали. Ние не сме група, която пее по стадионите и на нашите концерти не може да изпаднеш в бурен екстаз. Нашите концерти са като разговор с гостите, а те преживяват музиката ни като диалог, но насаме със себе си. 

Всеки от нас пише текстове, а много от тях, преди да станат песни, са били хубави стихотворения. Понякога посягаме и към известни стихове на популярни български автори, които самите ние лично познаваме. Това са някои от най-добрите съвременни български поети, като Калин Донков, Николай Милчев, Гриша Трифонов. Ръководим се от същия критерий – да е качествена поезия, а след това с лекота идва и музиката. Ние сме много различни – двама са свързани с актьорските среди, другият колега е от лекарското съсловие, аз съм юрист по образование и се занимавам с мениджмънт. Движим се в различни кръгове, но имаме любов към музиката, тя е силният и обединяващ фактор. Важното е това, което оставяме – нашите албуми с песни, които се радват на много слушатели, а и разменената любов и енергия с наши почитатели.“


„На предстоящия концерт, с оглед на настоящата ситуация в България, би било уместно да изпеем някои социално-ангажирани песни, защото живеем в такива времена и няма как да сме откъснати от реалността“, казва Пламен Сивов и облекчен от края на строгите противоепидемични мерки, допълва:

„Надявам се сега нещата да се върнат към нормални рамки. Имаме нужда да си припомняме защо всъщност са тези санитарни мерки. За какъв живот се запазваме? Ако живеем изцяло затворени и изолирани, смисълът на живота ни започва да се губи.“


Снимки: Facebook/@tochkabg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15