Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учебната година – присъствена, с възможност за дистанционно превключване

Снимка: БТА

На 15 септември по традиция в България учениците се завръщат в училище. След обявяването на пандемията от Covid-19 през март и последвалите мерки за дистанционно обучение, това ще бъде и първият досег на децата и младите хора с класната стая и съучениците след месеци на работа от вкъщи.

Неочакваната криза, която засегна всички нас, сега налага общите правила за дистанция, дезинфекция и дисциплина и в българското училище. Дълго време родители и учители се питаха дали новата 2020-21 учебна година няма да започне дистанционно – с преподаване и обучение във виртуалната класна стая. Най-разочаровани от това щяха да бъдат първокласниците, които с нетърпение очакват да прекрачат за пръв път училищния праг. Тази година в страната ще има 59 хиляди деца в първи клас.

„Очаквам учебната година да е трудна, тя ще протече в условията на непредвидимост заради ситуацията с коронавируса, но основната цел е обучението да бъде присъствено за всички ученици в страната“ – заяви просветният министър Красимир Вълчев в навечерието на първия учебен ден. Министерството е предвидило превключване към електронно обучение, в случай на влошена епидемична обстановка. С това се слага край на т.нар. грипни ваканции, които бяха ежегодна практика в близкото минало.

Съвсем малък е броят на родителите, които по здравословни причини или заради притеснение от заразата, са предпочели да оставят децата си за обучение вкъщи. Те са не повече 200-300 семейства за цяла България, показват данните на просветното ведомство.

От друга страна, стотици български семейства, водени не от страх, а по-скоро от стремеж да осигурят добра учебна среда за децата си,  избират формата на домашното образование. А тя е различна от дистанционното обучение, познато ни като част от мерките за социална изолация на учениците, покрай Covid-19. Всъщност, при домашното образование основната роля играе родителят. Той сам подбира учебната програма и начина, по който да поднесе уроците на детето. По думите на Петър Порумбачанов – председател на Асоциацията за домашно образование в България и баща на четири деца, това съвсем не е проста работа. Защото самите родители също трябва да учат постоянно и да четат, за да разбират целия процес.

„Дистанционното образование, което сега се наложи, би могло да даде добри резултати, но само ако родителите осъзнават собствената си роля в него. Ние сме свикнали някой друг да свърши работата с образованието на децата ни. Да поемем отговорност, означава да сме изключително ангажирани към целия образователен процес. Това включва да разбираме каква е методологията на работа, да сме наясно с материалите, които трябва да ползваме в различните възрасти и т.н. Родителят би трябвало да е първостепенен учител на своите деца, това е и наше задължение по конституция - трябва да сме много внимателни и винаги в полза на децата си. Най-важното е,  родителите да поставят ясни цели в различните образователни етапи, за да ги следват. Ако нямаме цел, ние не знаем накъде всъщност отиваме“.


Броят на семействата, които обучават децата си вкъщи е близо 1500 и понеже тази форма избират предимно многодетните семейства, това означава, че домашните ученици у нас са около 3 хиляди – уточнява Петър Порумбачанов:

„Общността постоянно расте и да си призная – не съм очаквал такъв ръст на интереса към този вид образование, особено в последните години. Домашно образование е съществувало през цялата история, то е просто тип частно образование. От историческа гледна точка ново е държавното централизирано обучение. Аз като историк съм изследвал корените на образованието - методите и начините, с които са се образовали българите още от основаването на държавата. Насърчен съм от всичко, което съм проучил по темата за домашното образование в исторически план“.

Снимки: БТА, Pixabay, Facebook /Петър Порумбачанов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25