Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

320 цветни хвърчила красят Самоводската чаршия

Снимка: БТА

От 18 до 23 септември 2020 г. Велико Търново e домакин на десетото издание на "Нощ на Самоводската чаршия" и на Фестивала на занаятите. Дългоочакваните културни събития съчетават по артистичен начин музика, занаяти и съвременно изкуство.

Празникът обещава много емоции и богата артпрограма на жителите на старата столица и гостите на града.

Самоводската чаршия е известна със своите колоритни работилнички, в които майстори демонстрират предавани през поколения занаяти.  В дните на фестивала 70 творци от цялата страна демонстрират ръчно изработена керамика, свещи, бижута, аксесоари, играчки, кожени, бутикови и интериорни изделия, плъсти и др.  Ще се предлага и голямо разнообразие от био храни.

А за доброто настроение на гостите имат грижата уличните артисти. За целта те са подготвили разнообразна развлекателна програма, като духова музика, концерти на открито, хора и пр. И още - за първи път на празника  гостува Циркова академия София. Малки и големи могат да се обучават в  работилници по жонглиране, акробатика и пантомима. Сред дългоочакваните събития е и огненото шоу, което вечерта на 20-ти септември ще озари центъра на старопрестолния град.

Но най-атрактивни са 320-те многоцветни хвърчила, които красят Самоводската чаршия, превръщайки се в колоритен щрих към празника.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31