Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Тежките“ одеяла успокояват психиката чрез терапия, заимствана от науката

Снимка: Facebook /Tututam

Одеяло с лъскави, меки и шумящи изненади за децата - такова средство може да бъде в помощ на малчугани с проблем в говора, които посещават логопед, но се чувстват неуверени в клас в началото на учебната година. Дизайнер и единствен производител на такива „необикновени“ одеяла у нас е Борислава Костова. Тя е помогнала на десетки деца със специални образователни потребности, изпитващи дефицит на вниманието, тревожност или са хиперактивни.

Т.нар. „тежки“ одеяла не са новост по света. Те са съобразени с теглото на детето, а за направата им се изискват сложни математически изчисления, тъй като тежестта трябва да е еднаква в отделните сектори, така че равномерно да пада върху човешкото тяло. Поносимият натиск има благотворен ефект, защото повишават нивото на серотонин – хормон, който успокоява ума и тялото. Той от своя страна е свързан с мелатонина, регулиращ съня и така човек се успокоява, заспива лесно, без прием на медикаменти, а и качеството на съня се подобрява както при деца, така и при възрастни.

Още за феномена можете да прочетете в „Тежките” одеяла помагат на деца и възрастни с проблеми“ – публикация от колекцията на Радио България, с автор Десислава Семковска.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пафтите – вселена от знаци

Изложбата "Пафтите – вселена от знаци" на Регионалния исторически музей в Русе гостува на Бургас. В експозицията, която ще бъде открита днес, 3 юни, от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. "Славянска" 69, могат да бъдат видени над тридесет образци..

публикувано на 03.07.24 в 09:35

Почит към Джанюариъс А. Макгахан - 180 години от рождението му

Преди 180 години на 12 юни е роден Джанюариъс А. Макгахан. По този повод Регионалният исторически музей в Пловдив показва изложба за живота на безстрашния американски журналист. Макгахан и българската кауза Неговите репортажи..

публикувано на 12.06.24 в 12:21

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий , създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата. Първи писмени известия за почит към солунските братя..

публикувано на 11.05.24 в 05:15