Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ченгене скеле се превръща в територия за атракции и изложби

Снимка: Даниела Костадинова, БНР

Започна изграждането на Културно-исторически комплекс „Ченгене скеле“ при едноименното рибарско селище до бургаския квартал Крайморие. Предвижда се обособяване на пространство с широк обществен достъп, чиято цел е популяризиране на рибарския занаят и традиции – информират от Община Бургас. Ченгене скеле съществува от 1784 г., а общината иска да развие и популяризира уникалността на селищното образувание, за да го превърне в целогодишна туристическа дестинация.

Оказва се, че у нас най-много рибари са регистрирани именно в Ченгене скеле. По тяхно желание общинарите са подготвили всички проектни предложения за бъдещия комплекс и всяка следваща стъпка се обсъжда с местната рибарска общност.

Планира се изграждането на многофункционална зала, кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, а също - крайбрежна алея и площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито. В етнографския комплекс ще се провеждат обучения, изложби и демонстрации на рибарски практики. Многофункционалната зала и амфитеатърът ще се превърнат в още една гореща точка на културния живот в Бургас нощем, а парковата среда, морската ивица и атракциите за малките посетители ще привличат много посетители денем.

Изгражда се и пристан за бъдещото корабче, което ще довежда и отвежда туристи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хотел или ваканционен имот – кое е по-изгодно и удобно?

С 30-40 % се е увеличило предлагането на ваканционни имоти в България през последните три години. Към момента техният брой надвишава 20 хиляди. Все повече клиенти предпочитат да си наемат апартамент или дори цяла къща през ваканцията си в България..

публикувано на 05.08.24 в 10:40

Къщи за гости като етнографски музеи – да отдъхваш в автентична селска обстановка край Дунав

Скрити от погледа на масовия турист, дунавските села са магнит за ценителите на природата в търсене на уединение и автентични преживявания. Тези пътешественици избират малки крайбрежни села като Сребърна, Гиген, Ветрен, Ново село и други, където..

публикувано на 29.07.24 в 11:10

The Independent: Слънчев бряг предлага повече за по-малко от Мармарис

Слънчев бряг е изпреварил турския курорт Мармарис като най-достъпната дестинация за семейни почивки. Проучване на The Independent сравнява цените на 10 основни артикула, включително ястия, напитки и слънцезащитни продукти и установява, че черноморският ни..

публикувано на 23.07.24 в 13:00