Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есенното издание на Master of Art обяви наградените филми

Кадър от филма „Форман срещу Форман“
Снимка: Facebook / MasterofArtFilmFestival

„Master of Art не е само филмов фестивал, това е фестивал на всички изкуства“ – твърди артистичният директор на форума Найо Тицин, съвсем основателно разбира се. На специална пресконференция той обяви наградените филми от всички категории. Журито присъди голямата награда за най-добър филм на фестивала на чешко-френската продукция на режисьорите Хелена Тржещикова и Якуб Хейна „Форман срещу Форман“. Творбата спечели и Наградата на публиката.

Специалната награда на журито отиде при „Паладо: Първият архитект-звезда“ на режисьора Джакомо Гати, разказващ за Андреа Паладио – архитекта, който с творчеството си става емблематичен за най-важните в света сгради на властта. Младежкото жури на фестивала присъди наградата за дебют на Бениамино Барезе за филма му „Изчезването на моята майка“. Самият режисьор не е успял физически да присъства на награждаването, но е изпратил благодарствено видео, на което участва заедно със своята майка Бенедета Барзини. Същият филм печели и приза в категорията „Мода и дизайн“.

Да припомним, че тази година за пръв път фестивалът имаше онлайн издание през април (заради мерките срещу коронавируса) и есенно, което започна на 27 август. За първи път имаше и прожекции на открито на Платформа А6 на НДК и в рамките на Sofia Summer Fest до Националния музей „Земята и хората“. Фестивалът се проведе едновременно в София, Пловдив и Варна под мотото „Прегърни изкуството”. В рамките на събитието бяха представени 65 пълнометражни и 12 късометражни филма.

Тази година българската публика се докосна до изключителните истории на Жан-Пол Готие, Дора Маар, Милош Форман, Леонардо да Винчи, Едвард Мунк, Ара Маликян, Луис Бунюел, Жоао Жилберто, Никос Казандзакис, Пол Остър, Фернандо Ботеро, Ода Жон, Морис Бежар, Андреа Паладио и много други. Master of Art е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Петото издание на Master of Art завършва на 24 септември.

Редактор: Албена Безовска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35