Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са резултатите от археологическото лято край Троян

Редки монети от I-II век, останки от древен олтар и оброчна плоча с посвещение на бог Херакъл са част от находките, на които са се натъкнали учените през това археологическо лято в местността "Гергьова черква" край троянското село Дълбок дол, съобщи заместник-директорът на Националния исторически музей проф. д-р Иван Христов, цитиран от БТА.

Проф. Христов представи резултатите от тазгодишното археологическо лято край Троян и от ръководените от него разкопки на антично светилище и ранно-християнската базилика в местността "Гергьова черква", откъдето се счита, че църквата носи името на Свети Георги. Това е паметник културата от национално значение, най-ранната църква в община Троян и една от най-ранните в Северна България. Обектът попада в границите на археологически комплекс "Состра".

По думите на проф. Христов този обект исторически е бил открит през 1979 г. от д-р Георги Китов, който предполагал, че това са основите на параклис, а според местните това е Гергьова черква.

"През 2003 г. проведохме проучвания и до голяма степен разкопахме въпросната базилика, 90 процента от плана й беше изяснен. В следствие на нашата навременна намеса за консервация успяхме да съхраним зидовете на този прекрасен паметник. Той е дълъг близо 30 метра, широк е 10 метра. Има странични помещения и очевидно не е обикновена църква, а енорийска, която е обслужвала ритуалните нужди на голяма част от населението в кастела "Состра", посочва археологът.

Североизточно от апсидата на църквата през това лято археолозите са открили пласт от предхристиянски период - редки сребърни монети от I-II век, множество парчета от керамика, следи от стъклени съдове, хематитова руда, няколко фрагмента от оброчни плочки, сред които и посвещение на бог Херакъл. "Вече знаем кое божество е било почитано преди да бъде изградена в средата на IV век базиликата. Разкрихме и останки от древен олтар, покрит с римски керемиди, където са изпълнявани обреди", казва Христов.

Той добави, че самата Гергьова черква е построена върху скален гребен, чиито ребра прозират на земята. Това е довело до бързото унищожаване на предхристиянския пласт от християните и останките от по-ранните култови дейности са унищожени.

През август и първата половина на септември специалистите са проучили южната периферия на базиликата. Направили са десет сондажа на повече от 200 кв. метра проучена площ. Открили са южна постройка, която би могла да бъде интерпретирана като кула.

Разкрити са и монети от V век, две монети с лика на император Юстиниан Велики, както и медна монета от XII век.

Според проф. Иван Христов базиликата e продължила да съществува през целия IV век, като се е използвала до началото на VI век, а има данни, че мястото продължава да бъде свято и по времето на Второто българско царство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Светите първовърховни апостоли Петър и Павел полагат основите на Църквата

На 29 юни Църквата ни отбелязва празника на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Свети Петър бил сред любимите Христови ученици, докато св. Павел бил сред най-ревностните гонители на християните. Първият следвал всяка стъпка на Спасителя и..

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Ловният дворец в Кричим е едно истинско царско място

В яката между Горнотракийската низина и Родопа планина от изток на запад е нанизът от очарователни населени места –  Асеновград, Перущица, Кричим, Пещера, Паталеница и Варвара. По долините на реките Чепеларска, Въча, Стара и Чепинска можете..

публикувано на 27.06.24 в 10:10
Митрополит Даниил Видински

Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и благочестието

Непосредствено след големия християнски празник Петдесетница отбелязваме деня на Светия Дух – третото лице на Светата Троица. Църковният празник е и последният преди празника на Всички светии, с който завършва Великденският цикъл. Богослужението днес..

публикувано на 24.06.24 в 05:10