Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дунавски маршрути:

Носталгична разходка в рибарската махала на Тутракан

Снимка: Венета Николова

Градът на залезите, на лодкарите и рибарите – така е известен Тутракан – едно от най-магнетичните места по българското поречие на Дунав. Фотографите го обичат заради гледките към реката, особено привечер, когато слънцето обагря водата във всички нюанси на червено и охра. Тутраканци отдават почит на слънцето и реката със специален летен фестивал под наслов „Огненият Дунав“, както и с традиционния рок фест „Джулай морнинг“, когато хиляди се събират на брега, за да посрещнат първия юлски изгрев.

Но жителите на „огнения град“ имат още с какво да се гордеят. Не става дума само за миналото, когато Тутракан е бил балкански шампион по риболов и лодкостроене, но и за настоящето. Защото това е единственото място у нас където можете да попаднете в рибарска махала от 18-19 век и да се запознаете с житието и битието на някогашните дунавски рибари и лодкари.

Срутените рибарски къщички по крайречната улица бяха възстановени по европейски проект и днес посрещат туристи от страната и чужбина. В двора на работилницата за мрежи се заговаряме с Румен Тросков – последният майстор на мрежи и на дървени лодки в града.


„Дядо ми беше рибар. Аз взех от него професията. Ставаш сутрин в 3 часа и отиваш на реката, хвърляш мрежата и не се знае какво ще уловиш и кога ще се върнеш, може и да не се върнеш… Този занаят, рибарството, съм го предал и на сина си. Ето, виждате ли тази мрежа? Аз съм я плел. Отне ми цели 4 години. Дали ние, рибарите сме търпеливи хора? Вие как мислите, че се плете това нещо на ръка? Трябва много спокойствие. Започна ли да плета, забравям всичко, успокоявам се.“

Гордостта на местните е т.нар. тутраканка. Този стар модел лодки е конструиран така, че да пори вълните с необичайна скорост, благодарение на перфектната си хидродинамика.


„В рибарската махала е имало 7 работилници за производство на тази лодка тутраканка. Майсторите не са смогвали с поръчки както от страната, така и от чужбина – разказва Анка Монева – аниматор в архитектурния комплекс „Рибарска махала“. В Тутракан годишно са спирали около 400 кораба. Те са идвали от Австрия, Унгария. Доставяли са стоки от цяла Европа, а ние сме изнасяли риба и зърнени храни. Хиляди тонове риба, уловена от тутраканските рибари, са стигали до европейските пазари, чак до Русия и Париж! Реката – това е един мост към други народи и култури. Някога нашите хора много са пътували. Затова Тутракан е бил рибарско селище от градски тип.“


В това може да се убедите, докато разглеждате експозициите в етнографския музей, съдържащи красиви и модерни за времето предмети на бита и дрехи по последна парижка мода. Но не само. Ако се разходите в центъра на Тутракан, ще останете впечатлени от красивите фасади на сградите, повлияни силно от европейската архитектура от средата на 19 век. От тогава датира и трикуполният катедрален храм „Свети Никола“, който посреща минувачите в началото на рибарската махала. Прашната уличка завършва на малко пристанище, известно като рибната борса. Оттук можете да си купите пресен, току що уловен шаран, сом и други дунавски риби. 


От Анка Монева научаваме и една любопитна подробност за миналото на града:

До 1954 г. Дунав е замръзвал с дебелината на леда метър и половина и хората спокойно преминавали от единия до другия бряг, дори играели … хокей. Защото водата е била чиста и лесно е замръзвала. През зимата по леда от отсрещния румънски бряг идвали музиканти, т.нар. лаудари и тук, в рибарската махала, е ставало много весело и оживено. Нашите мъже се завръщали от сезонния риболов и така студените месеци преминавали в плетене на мрежи, в поправка на лодките, на бъчвите с вино и с музиката на румънските лаудари.“

Вижте видео – репортажа от разходката ни в рибарската махала и срещите ни с Румен Тросков и Анка Монева. Филмчето е с български субтитри, които могат да бъдат преведени автоматично от настройките долу вдясно.


Снимки: Венета Николова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10