Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 215

Снимка: архив

Без PCR след карантина и засилен контрол на мерките срещу Covid-19 у нас
„Българските граждани да бъдат абсолютно спокойни, защото не се налага затягане на мерките срещу Covid-19“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и допълни, че „единствено, което ще продължим да правим, е да осъществяваме контрол“. Отпада провеждането на PCR тест след 14-дневна карантина,стана ясно от седмичния брифинг на Националният оперативен щаб днес. Още по темата - ТУК

За първи път положителните PCR тестове са над 9%
437 са новите случаи на коронавирус в България през последното денонощие. Това е нов рекорд от началото на пандемията и с един повече от регистрираните за предишното денонощие. Положителните случаи са 9,62 % при направени 4 541 PCR теста. Най-много новозаразени са регистрирани в София – 124. Следват Пловдив - 65, Варна – 35, Благоевград - 30, Бургас – 28, Стара Загора - 28.  Това показват данните на Единния информационен портал. През последното денонощие вируса са преборили 138 души.​ Активните случаи са 6 422. Настанени в болница с коронавирусна инфекция са вече 1 033 души. 53-ма от тях са в интензивни отделения.  През последното денонощие са починали 11 души с Covid-19, а общият им брой от началото на пандемията е 879. Досега в България са направени общо 556 761 теста, от тях положителни са били 22 743, или 4,08 %.

Германия включи област Търговище в списъка с рискови райони за пътуване
Българската област Търговище е обявена като „рисков район“ според статистическите данни на института „Робърт Кох“, информират от МВнР. От август и към момента за „рискова“ зона се счита и област Благоевград. При пътуване от тези области до Германия лицата трябва да направят PCR изследване за Covid-19 до 72 часа след влизане на германска територия. До получаване на резултата от теста за засегнатите лица е в сила задължителна 14-дневна карантина, която отпада при отрицателна проба. Допуска се тестване и в страната на тръгване, ако то е извършено от сертифицирана лаборатория и е до 48 часа преди пристигането в Германия.

Д-р Данчо Пенчев: В столичните учебни заведения има само локални огнища на Covid-19
От началото на пандемията до сряда тази седмица регистрираните случаи на Covid-19 в София са 5786 – заяви на брифинга на Националния оперативен щаб днес директорът на столичната Регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. По отношение заболеваемостта в учебните заведения на територията на столицата той изтъкна, че все още няма данни за дифузно разпространение на Covid-19, а само отделни локални огнища на вируса. Данните, които оповести сочат, че новорегистрираните заразени ученици са 59. 30 пък са положителните проби на персонал и учители. Карантина е наложена на 1434 ученици и 106 души от персонала и учителския състав. В детските градини положителни резултати за Covid-19 са дали 5 деца, а карантинираните са 166, допълни Пенчев.

Над 250 нарушения на Закона за здравето констатира Столична полиция
Над 250 са констатираните от полицията случаи до края на септември, в които граждани  се придвижват в градския транспорт, без необходимата маска, кърпа или шал. Проверките ще продължат в цялата градска мрежа – заявиха от СДВР. На други 472-ма души са връчени предупредителни протоколи от полицаи, отново за нарушаване на противоепидемичните мерки в София.

Инфекционистът д-р Трифон Вълков: Застудяването ще доведе до увеличаване на заболеваемостта
"Нито един от лекарите, които работим на първа линия, или специалист, който е ангажиран в диагностиката и терапията на това заболяване, не се е усъмнил, че със застудяването на времето, ще се увеличи заболеваемостта. Това нещо е съвсем очаквано", каза за БНР д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница в София. Ако се спазват, мерките срещу Covid-19 са достатъчни, категоричен е лекарят и допълни, че не е реалистично да се очаква ефективна ваксина срещу Covid-19 преди следващата есен.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Съставил: Йоан Колев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и гореща неделя с температури до 39°

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. В неделя, 23 юни, ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд над планинските райони главно в Западна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и..

публикувано на 22.06.24 в 19:05
Таратор

Българската кухня влезе в топ 15 на Европа

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas, предаде БНР Варна. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на потребителите на..

публикувано на 22.06.24 в 17:11

"Чукан боб с коприва и хоро се извива" в Черни Осъм

Шестият кулинарно-фолклорен фестивал "Чукан боб с коприва и хоро се извива" в троянското село Черни Осъм събра множество любители на фолклора и традиционните ястия от цялата страна, предаде БТА. Организатор на събитието е местното читалище „Знание – 1906..

публикувано на 22.06.24 в 15:27