Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН представя сборника "Пътища на балканските зографи"

Снимка: kinnpor.uni-sofia.bg

В Зала "Проф. Марин Дринов", Институтът за изследване на изкуствата при Българската академия на науките в София, представя официално днес двуезичното си издание "Пътища на балканските зографи". В сборника, който показва църковни стенописи от поствизантийския период, са описани и проучени фрески от 29 църкви в България, Гърция, Северна Македония, Сърбия и Албания.

Книгата излезе през пролетта, в дните на извънредно положение и социална изолация и е част от Националната научна програма "Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие" на Министерството на образованието и науката. Ръководител на авторския екип е проф. д-р Бисерка Пенкова.

Двуезичното издание има за цел да популяризира описаните паметници както у нас, така и по света. По този начин неговите съставители се надяват да бъде привлечено внимание към проучването и опазването на старините. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

Безработицата в България се е понижила до 4,4%, в ЕС - до 6,4%

Нивото на безработица в еврозоната през май за втори пореден месец се стабилизира на рекордно от 1998 г. насам дъно от 6,4%. В България безработицата през май се е понижила до 4,4% от 4,5% през април. Младежката безработица (на лицата..

публикувано на 02.07.24 в 14:48