Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 222

| обновено на 15.10.20 в 19:28
Снимка: БГНЕС

 Денонощен контрол за спазване на противоепидемичните мерки 

Регионалните здравни инспекции започват масови проверки на обществени места – молове и други търговски обекти, нощни заведения и клубове, за спазването на противоепидемичните мерки, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб. В надзора ще се включат МВР и други институции с контролни функции, тъй като се наблюдава “разколебаване на хората по отношение на дисциплината”. Проверките ще бъдат денонощни и ще се стига до затварянето на обекти, ако те откажат да изпълнят предписанията на РЗИ. 

Най-тежка е ситуацията в две области – Благоевград и Търговище  

Там е установена заболяемост от 120 души на всеки 100 хиляди. Затова и от щаба призовават гражданите да избягват пътувания до тези райони, за да не разпространят заразата.  

На национално ниво има достатъчно болнични легла за Ковид пациенти 

Съобщи здравният министър, но допълни, че в отделни области започват да се чувстват затруднения. Занапред лечебните заведения ще могат да приемат общо 7307 души с по-леки симптоми и 1108 за интензивна терапия. В момента са заети 19% от леглата за пациенти без нужда от дихателна реанимация и 6 на сто от тези за интензивно лечение. Още информация от седмичния брифинг на НОЩ прочетете ТУК.

От днес учениците в Търговище преминават на онлайн обучение

Затворени за посещения са пенсионерските клубове в общината. Заповедта е в сила до 30 ноември.Заради увеличения брой на случаите през последните дни, област Търговище влиза в „червената зона" на заразата. Това означава, че заразените с коронавирус в последните 14 дни са над 120 на 100 000 души население.

Отново антирекорд - 819 са новите случаи, 350 са излекуваните

819 са новодиагностицираните с коронавирус в страната за последното денонощие при направени 5 898 PCR теста, сочи Единният информационен портал. Това са 13,89% от тестваните, което също е най-висок процент от началото на епидемията. Общо 26 593 са случаите на коронавирус за годината. Излекуваните за последните 24 часа са 350, а от началото на пандемията 16 489. Хоспитализирани са 1380 болни. 67 от тях са в интензивни отделения. 6-ма са починали вследствие зараза с Covid-19, излекуваите са 350.

Смъртността при Covid- 19 e до 15 пъти по-висока от грипа 

Covid- 19 категорично не е просто един грип, каза вирусологът в университета в Кеймбридж и консултант към ООН д-р Велислава Петрова каза пред Нова телевизия. Смъртността при него е от 3 до 15 пъти по висока. Идеята, че се създава изкуствена паника не отговаря на реалността, коментира д-р Петрова. Стъпките предприети в България са в пълен унисон с тези по света. Трябва да се отчита ефектът на мерките върху икономиката и много други фактори. В началото на текущата втора фаза се заразяват много повече млади хора, а при тях смъртността е по-ниска. Но тези млади хора неминуемо контактуват с по-възрастни, което за съжаление ще доведе и до по-голяма смъртност, прогнозира вирусологът.  

Засилва се контролът върху противоепидемичните мерки в област Пазарджик

41 са хоспитализираните случаи с Covid- 19 – сочат данните на РЗИ. Един от тях е в тежко състояние, а 202-ма се лекуват в домашни условия. 

Към момента здравната система в областта е в състояние да се справи с увеличаващия се брой на заразените и разполага с необходимите предпазни облекла, дезинфектанти и лекарства, каза заместник областният управител Йордан Кожухаров. Създадена е организация за прилагането на глоби при неспазването на противоепидемичните мерки, информира кореспондентът на БНР в града.

Две клиники на плевенската университетска болница са затворени за 24 часа 

Това са клиниките по онкохирургия и по онкогинекология, уточни Момчил Цветков, говорител на болница "Д-р Георги Странски". За 24 часа са преустановени всички планови операции в тези две клиники. Причината - лекар-анестезиолог с положителен тест за коронавирус, информира кореспондентът на БНР.  


Увеличава се тревожността на хората вледствиеситуацията с Covid- 19

„Очакваше се, че ще се покачат нивата на тревожност, обърканост, гняв, безизходност и безразличие. Както изключително много се повиши процентът на хора, които вярват, че това е някаква конспирация – Covid“. –коментира пред БНР проф. Ваня Матанова, преподавател в Софийския университет и ръководител на Институт за психично здраве и развитие. 

„Започнаха да ни търсят родителите на деца, трудно преживели принудителната раздяла със своите връстници или имащи проблеми с онлайн обучението. В момента към нас се обръщат възрастни, хора, които се чувстват изолирани за това, че са били контактни, болни или заразени. Мисля, че отношението, което започва да се формира към заразените и  болните ще е все по-голям проблем. Притеснителна тенденция е и увеличаването на тревожността у хората, каза специалистът. 

Д-р Мими Виткова: Нещата не са толкова успокоителни, колкото се опитват да ни внушат 

Вече се натрупа достатъчно опит и  смятам, че сегашната позиция на управляващите не е най-адекватна, заяви в коментар пред БНР бившият здравен министър д-р Мими Виткова, по повод здравните мерки, които препоръчват управляващите. Според нея успокоението е ненавременно и може да доведе до ситуация, в здравната система да изпита недостиг на кадри, а не на легла.По думите ѝ трябва да се отговори на въпроса дали  здравната система е елемент от националната сигурност на страната, или е един обикновен търговски субект, където всеки се оправя сам.

Медиците и учителите бяха признати за "Достойните българи"

Тази година отличията в 18-ото издание на  "Достойните българи" - инициатива на вестник "24 часа", са под знака на Covid кризата и преодоляването на предизвикателства. 
Специалното отличие получиха българските учители, а голямата награда - медиците на първа линия, част от които загубиха живота си, за да спасят други човешки животи, а други продължават напред. 
Информацията е на репортерката Цветелина Стоянова.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.  

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Редактор: Йоан Колев 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25