Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър на Албания Гент Цакай от София:

Българите са свободни да декларират етническата си принадлежност

Снимка: БТА

Албания ще спазва всички права на българското малцинство, включително и изучаването на майчин език, увери изпълняващият длъжността министър за Европа и външните работи на Република Албания Гент Цакай при срещата си с българският вицепрезидент Йлияна Йотова, съобщи пресцентърът на Президенството. 

Илияна Йотова се срещна през 2017 г. с българските дружества в Тирана и Гора и оттогава поддържа постоянни контакти с тях. Сега, при разговора си с Гент Цакай в София, тя изтъкна, че в момента български език се изучава факултативно в Тиранския университет и постави въпроса за възможността той да прерасне в пълноценен курс или профил в рамките на дисциплината „Славянски филологии“.

На срещата е обсъдено и предстоящото през 2021 г. национално преброяване. „Убедена съм, че албанската държава ще положи всички усилия да не се оказва натиск върху малцинствата да заявят своята етническа принадлежност“, изтъкна вицепрезидентът Йотова. Министър Цакай категорично отхвърли тази възможност и подчерта, че преброяването ще се проведе при пълна прозрачност и спазване на принципа на самодекларирането.

Албанският външен министър изрази признателност за последователната подкрепа на България по отношение европейската интеграция на страните от Западните Балкани. „Въпреки проблемите, които има ЕС, за нас няма друг път освен европейския. Обединена Европа не е пълноценна без страните от Западните Балкани“, посочи Гент Цакай и подчерта, че опитът на България в процеса на присъединяване би бил много ценен. В тази връзка вицепрезидентът Йотова предложи създаването на съвместни работни групи между двете държави. „14 години по-късно България може да бъде много добър съветник не само по политическите въпроси, но и в техническата подготовка“, подчерта Илияна Йотова. Тя открои значението на Берлинския процес за развитието на тази част на Европа, но изрази съжаление, че проектите по него не се развиват с необходимото темпо, най-вече по отношение на Транспортен коридор №8.

Министър Цакай получи като подарък първи том на изследването „Българските общности в Западните Балкани. Политически процеси и етнодемографски последици (1913-2019)“, посветен на Албания. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55