Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София посреща Световния ден на операта с отменени представления

Снимка: operasofia.bg

С отменени представления, заради кризата с коронавируса, Софийската опера и балет посреща Световния ден на операта - 25 октомври.

Свой специален ден оперното изкуство има от 2019 година. Инициативата идва от страна на професионалната организация Opera Europa, обединяваща 200 музикални театъра от цял свят. Датата 25 октомври е свързвана с рождението на Жорж Бизе (р. 25.10. 1838 г.) и на Йохан Щраус -син (25.10.1825 г.) – композитори еталони за оперното и оперетното изкуство.

Първоначалният замисъл на Софийската опера беше да отбележи деня с „Кармен“ от Жорж Бизе. Интерпретацията на режисьора на спектакъла Пламен Карталов представя на зрителя нестандартна смесица от съвременност и традиции от древногръцкия театър и древния театър НО. Ролята на Кармен се изпълнява от Виолета Радомирска - възпитаничка на Детския хор на БНР. През 2018 г. представлението гостува в Япония, където печели възторга на хиляди зрители и музикалната критика, съобщават от Софийската опера. 

Заради разрастването на Covid-19 обаче, Софийската опера и балет отмени общо 18 свои спектакъла, които трябваше да се играят до 8 ноември.   

Като реверанс към своята вярна публика, Софийската опера ще излъчи операта "Борис Годунов" от Модест Мусоргски, от 11:00 ч. във Фейсбук страницата и в YouTube канала си. Продукцията на режисьора Пламен Карталов е от 2014 г. и е реализирана в пространството пред храм-паметника "Св. Александър Невски" в София, информира БТА.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05