Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научна конференция посветена на бележити бесарабски българи

Иван Думиника
Снимка: gagauzinfo.md

Международна научна конференция "Бележити бесарабски българи" се проведе онлайн в Кишинев. Събитието е посветено на Деня на бесарабските българи 29 октомври и Деня на народните будители 1 ноември. Представени са 12 доклада. Новината е, че съумяхме да съберем изтъкнати изследователи от Украйна, България, Русия и Молдова. Те разкриха още неизвестни данни за бележити българи, дали своя принос както в развитието на Молдова, така и в изграждането на Третото българско царство. Това каза пред БТА изпълняващият длъжността председател на Научното дружество на българистите в Република Молдова, Институт за културно наследство Иван Думиника. Видео записът на конференцията ще бъде публикуван в YouTube в Деня на бесарабските българи - 29 октомври.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Египетска компания ще преобрази емблематичния за София Централен универсален магазин

Египетската компания "Антика уърлд" ще представи днес архитектурен проект за реконструкцията на Централния универсален магазин в центъра на София. Компанията ще се захване с преобразяването и управлението на една от емблематичните за българската столица..

публикувано на 19.09.24 в 06:35

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57