Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Горанов – художник с мисия

Снимка: личен архив

Голяма част от платната му пресъздават исторически събития и най-вече знакови моменти от българската история. Васил Горанов е един от най-разпознаваемите български художници на историческа тематика. Бъдещият майстор на четката печели първия си конкурс едва на 4 години, а първата му професионална среща с изобразителното изкуство се случва във Великотърновския университет, където се дипломира в специалност „Живопис”.

За него казват, че има уникалната дарба да почувства историята. Той успява да пресъздаде талантливо нейните ключови събития и прославени герои, добавяйки към сътвореното с буквите, майсторските изяви на четката си. Картините на Васил Горанов са създадени с маслена техника и са собственост на редица български и чужди колекционери. Негови произведения красят страниците на учебниците по българска история, както и книги с историческа тематика.

Голяма част от творбите му илюстрират събития от Средновековието, други пресъздават славните години на войните ни за национално обединение (1912-1918 година).

Васил Горанов твърди, че в работата си прибягва към чисто класическия подход, защото той е по-разбираем и достъпен за хората. Признава, че рисува „по собствено убеждение“, защото българите имат нужда да преоткрият своята история. И се надява, че картините му допринасят за повишаване на националното ни самочувствие, защото имаме с какво да се гордеем!

Още за този самобитен български творец прочетете в публикацията Васил Горанов – художникът, който съживява българската история от колекцията на Радио България.

Съставил : Венета Николова 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10

Мистерията на Странджа планина и нейните богатства

Развитието на туризма у нас накара много българи и чужденци да търсят по спокойни и уединени места, в които да избягат от пренаселените градове и някои курорти. А Странджа, която все още се слави като една от най-неизследваните български..

публикувано на 23.08.23 в 11:30

19 юли е Денят на българската дипломация

Изкуството и практиката на провеждане на преговори между представители на групи или държави - така накратко може да обясним значението на термина дипломация. Думата произхожда от антична Гърция, когато пратеници на управници предавали важни бележки и..

публикувано на 19.07.23 в 05:05