Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Глухчева за другото лице на Южна Америка

4
Снимка: личен архив

Карнавалът в Рио, водопадите Игуасу, пустинята Атакама… Много са забележителностите, които през последните години все по-силно привличат българите към Южна Америка. 


Организираният турист най-често вижда романтично гримираното й лице. Съвсем в друга светлина то се разкрива за Таня Глухчева, която отива в Бразилия по програмата Еразъм+, за да пише дисертацията си на тема популизъм. Заминава за три месеца, но се оказва заложница на пандемията.

Да би мирно седяло, не би чудо видяло

По време на престоя си в Бразилия Таня посещава и някои съседни страни. За седмица заминава в Чили при семейството на свой приятел, емигрирал от страната заради комунистическите си убеждения. Датата е петък 13-ти, а след четири дни заради Covid-19 обявяват извънредно положение. Затварят границите и Таня е принудена да остане в Чили задълго.

„В моя случай беше като затвор, – спомня си българката. – Преди дни – на 25 октомври, на референдум в Чили подкрепиха отмяната на конституцията от времето на диктатора Пиночет. Но тя си беше в сила при моя престой там, а в нея военните са на почит. Беше обявено, че всички трябва да си стоят по домовете. По улиците обикаляха униформени и бдяха хората да не излизат. За чилийците това е нещо нормално, но аз не съм свикнала да живея така и ми се стори зловещо. Може би точно заради това затваряне чилийците (или поне тези, при които бях) си припомниха времето на Пиночет и сякаш леко откачиха“.

50-те дни принудителна карантина в Чили се превръщат за Таня в кошмар. В семейството прокървяват незарасналите рани от времето на диктатурата. Стопаните на дома видимо се притесняват, че са подслонили чужденка, приятелка на комунист. Ровят в багажа й, подслушват разговорите й. Страхуват се, че може да им създаде неприятности. През това време Таня, затворена между четири стени, пресъздава несгодите си в книга – „Да пътуваш в петък 13-ти“, която е в книжарниците.

Мачизмът

Друго, което силно поразява Таня при контакта й с латиноамериканската култура – в Бразилия, Аржентина и Чили, е мачизмът. „Жените и до ден днешен са тези, които трябва да се грижат за дома, а мъжът е издигнат на пиедестал – нещо, което си мислех, че в ХХI век съществува само по филмите“, споделя Таня. Не случайно в Аржентина се ражда движението „Нито една повече“ срещу насилието на жени и се разпространява из целия континент.

„Най-интересното е, че правителството в Аржентина е създало Министерство за защита на жената*, – отбелязва събеседничката ми. – То е първо по рода си в цяла Южна Америка. Оказва се, че в Бразилия има най-голям брой убити жени от ревниви приятели и съпрузи. Но същото се случва и в Чили, и в Аржентина“.

Таня съветва пътешественичките, желаещи сами да кръстосват Южна Америка, да не ходят предизвикателно облечени, а така също да не носят бижута. „Колкото се може по-скромни да бъдат“, подчертава тя, но е категорична, че, ако са си наумили да пътуват, да не се колебаят – „задължително да отидат, защото това си е едно незабравимо приключение“.



                                    Докато не сбъдна мечтите си, няма да мирясам

Сигурно ще си кажете, че след всички перипетии, белязали пътешествието, започнало в петък 13-ти, Таня Глухчева е сложила кръст на Южна Америка? Но не, тя вече крои планове за следващия си полет дотам:

„Да, защото още от малка мечтата ми е да отида във Венецуела, Колумбия и, най-вече, в Амазонската джунгла. Всъщност с отиването в Бразилия идеята ми беше точно такава. Дори се свързах с един професор по антропология, за да си уредя възможност да поживея за седмица-две с някое индианско племе. Но започна пандемията и професорът, от съображения за сигурност, каза, че е по-добре да отменя това пътуване. А аз съм си наумила – докато не отида в джунглата, във Венецуела и Колумбия, няма да мирясам“, е категорична Таня Глухчева.

* Ministerio de las Mujeres, Géneros y Diversidad

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58