Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелът за даряване на кръвна плазма става все по-настойчив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главоломното нарастване на броя на заразените от коронавирус в България извежда на преден план множество проблеми. Липсата на медицински кадри става осезаема, бързо се запълват леглата в Ковид отделенията, наличните лекари са на предела на силите си, а като допълнение - недостиг на важна за лечението субстанция, каквато е реконвалесцентната кръвна плазма.

Здравното министерство постоянно призовава за даряване. Още през март пък беше създадена специална фейсбук група от сдружението "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма”, в която общуват всички, желаещи да станат дарители. Знае се вече, че най-търсената кръвна група е А+.Апелът към даряване на реконвалесцентна плазма става все по-настойчив, защото това се оказва метод за спасяване на животи.


33-годишният Радослав Цветков вече два пъти дарява. Той е бил заразен с коронавируса през лятото, а като разбира за възможността да дари плазма, не се замисля и се включва в процедурата.

"Ако се наложи, ще го направя пак", заяви пред БНР той е обясни, че процедурата е безболезнена и леко се понася от организма.Оказва се обаче, че пред дарителите има някои пречки:

Има остра нужда от плазма в Националния кръвен център. Донори могат да дойдат от цялата страна, ние поемаме пътните разходи, – обясни  пред БНР председателят на Сдружението за лечение на Covid-19 с кръвна плазма д-р Павлина Михайлова.  По думите ѝ в края на миналата седмица искания за плазма в помощ на тежко болни лекари, са постъпили от Габрово, Бургас, Варна, Пловдив и въпреки желанието на много доброволци да дарят, не е имало къде да отидат, тъй като вратите на центъра са били затворени.

Националният център по трансфузионна хематология в София е единственото място, където може да се дари кръвна плазма у нас, но работното време през седмицата от 8 до 15 часа създава неудобства за желаещите да изпълнят своя човешки дълг. Допълнително ограничение за работещите е, че през уикенда центърът е затворен. Иначе процедурата отнема около 40 минути, като за да се осъществи манипулацията, трябва да човек да е здрав и да са изминали поне 40 дни от положителния му PCR тест. Той се предоставя като доказателство, че кръвната плазма съдържа антитела именно срещу Covid-19.

Сериозен проблем, пред който се изправя всеки, избрал да дари плазма са и неактуализираните критерии до каква възраст и при какви условия, човек може да стане дарител. Към момента тя е до 55 години, но според д-р Михайлова това трябва да се промени. Критериите са написани още през май, а оттогава досега ситуацията се е изменила – категорична е тя.

„Много хора казват - аз съм на 59, на 60 години. Хубаво би било и те да могат да дарят своята кръвна плазма. Направих едно проучване и установих, че във Великобритания няма такава горна граница. Както знаете, колкото по-възрастен си, толкова по-тежко боледуваш и съответно образуваш повече антитела, тоест твоята плазма, ще бъде много по-ефективна.“

Всички тези проблеми доктор Павлина Михайлова е описала подробно в писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов и отговорните институции в страната. Коментар или реакция от тяхна страна по случая, към момента няма.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28