Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доболничната помощ с нови отговорности в борбата с Covid-19

Снимка: архив

В началото на седмицата стана ясно, че в 50 поликлиники в страната ще заработят т.нар. Covid-зони. От тях 10 ще бъдат в района на София и около 40 на територията на страната. Очаква се първите диагностични центрове да заработят още тази седмица, като за целта ще бъдат отпуснати 6 млн. лв. за финансирането им. По този начин част от натоварването на Covid-отделенията в болниците ще се поеме от специалните звена в поликлиниките. В тях ще се извършва клиничен преглед от лекар, безплатен антигенен тест, кръвни изследвания и при нужда рентгенова снимка на бял дроб.

"За нас не е проблем бързо да направим такава Covid-зона, тъй като ние правим това и в момента отбеляза в интервю за БНР д-р Васил Василев, директор на столичния12-ти Диагностично консултативен център. – Covid пациентите са сред нас.И в момента единият рентген е отделен за тези болни, а другия е за всички останали. Веднага направихме организация с външен вход и изход към сградата на Covid-зоната. Пациентът влиза и му се прави бърз антигенен тест. Резултатът излиза до 30 минути. И ако пациентът се нуждае от преглед, в съседство има лекарски кабинет с лекар и медицинска сестра. При назначени кръвни изследвания и рентген, такива ще му се направят, без да има досег с други пациенти. Всички изследвания ще могат да бъдат получени по електронен път. Благодарен съм на целия ми екип, който застава зад мен. Работим от началото на пандемията. Ще имам и двама специализанти, които ще се включат в нашия график."

Хората, при които се установи, че е необходимо болнично лечение, ще бъдат транспортирани от спешна помощ до съответното лечебно заведение. За пациентите, при които е необходимо домашно лечение, ще се грижат личните си лекари, както и досега. Като допълнителен стимул, общопрактикуващите лекари, които проследяват пациенти с Covid, ще получават по 1000 лв. Изискването е те ежедневно да отразяват състоянието на болните в системата и да им дават предписания, при домашно посещение или по телефона, как да се лекуват. Направленията за изследванията ще се назначават електронно, като личните лекари ще могат да назначават и бързи антигенни тестове, при наличие на определени симптоми.

Редактор: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30