Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Израел ще задълбочават отношенията си

Снимка: mfa.bg

Външните министри на България и Израел Екатерина Захариева и Габи Ашкенази се договориха двете страни да задълбочат сътрудничеството в области от взаимен интерес, включително енергетиката, туризма, търговията. По време на първото си официално посещение в Израел Захариева изтъкна, че за 30-те десетилетия от възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни "Израел остава най-близкият приятел и стратегически партньор на България в Близкия изток“.

Габи Ашкенази, чийто баща е български евреин от Пловдив,  изказа благодарност пред Екатерина Захариева за спасяването на българските евреи. „Всички евреи, целият народ на Израел завинаги ще помни тези, които застанаха до нас по време на най-мрачния период в историята особено на Европа, каза Ашкенази“. Той специално благодари на българското правителство за усилията му в борбата с антисемитизма и усилията за предотвратяването на „Луков марш“.

По време на визитата си Захариева се е срещнала и с премиера Бенямин Нетаняху, и президента Реувен Ривлин, съобщават от българското Министерство на външните работи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30