Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: България не казва „не” на членството на Северна Македония в ЕС

Снимка: БГНЕС

„Все по-сигурно е, че България ще блокира Северна Македония и тя няма да започне преговори с ЕС”, заявява пред местни медии македонският премиер Зоран Заев, предупреждавайки, че решението може да предизвика нежелани събития в двете държави. Той казва още, че страната му никога не би наложила вето на българския народ.

На свой ред, българският външен министър Екатерина Захариева коментира пред бТВ, че България казва „не” на започването на преговорите с ЕС, а не на членството на Северна Македония в евросъюза. Никой не оспорва правото им да се самоопределят и да наричат езика си както искат, но не сме съгласни това право да се основава на омраза, кражба на история и отричане на България”, коментира тя. „Както са тръгнали, ще започнат да отричат и съществуването на българската нация”, заключи външният ни министър.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Давид Авишай от Израел: За действията на Израел в Газа и Ливан има конкретни причини

С два полета на правителствения "Еърбъс" в рамките на два дни българската държава успя да евакуира 169 българи и членове на техните семейства, които се прибраха у нас от Ливан след ескалация на напрежението там. Автори: Йоан Колев и Гергана Манчева..

публикувано на 02.10.24 в 11:55

Предстоят ни два слънчеви дни

В сряда , 2 октомври, минималните температури ще са между 2 и 12°, в София 5°. Максималните ще са от 19 до 24°, в столицата ще е 21°. Във високите полета на Западна България сутринта има условия за слана. През деня ще е слънчево. Вятърът ще е..

публикувано на 01.10.24 в 19:55

Избирателите извън страната ще гласуват с най-дълга бюлетина

В ЦИК беше представена бюлетината за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Регистрирали кандидатски листи са 28 партии и коалиции, има и един независим кандидат от Плевен. Най-дългата бюлетина ще бъде за избирателите извън страната..

публикувано на 01.10.24 в 19:01