Ученици от езиковата гимназия в Шумен спечелиха наградата за най-добър клип в международния проект „Вилидж корнър“. Целта на инициативата е да насърчи сътрудничеството между ученици от различни държави, чрез което да допринесе за разширяване на кръгозора им. В групата на българския отбор бяха и нашите съседи от Румъния и Сърбия, както и ученици от Литва. Регламентът предвижда участниците да изработят клипове с дължина до 7 минути, в които да разкажат 7 интересни факта за родината си. Пред Радио Шумен, десетокласникът Борис Иванов разкри подробности за създаването на отличения като най-добър техен клип:
„Решихме да вземем пример от клиповете за различни страни, излъчвани по National Geographic. Те започват с природата на дадена страна, преминават през културата ѝ и накрая представят интересни храни.“
За да покажат най-много от красотата на родния си град, Борис и съучениците му решават да заснемат своя клип до паметника над града – внушителния мемориален комплекс „Създателите на българската държава”. Седемте елемента, с които българчетата описват родината си във видеото, са киселото мляко, розовото масло, пещерата „Дяволското гърло”, носиите, историята ни, кукерите и традиционният хляб.
„Българският хляб се използва в много от традиционните ни празници. За българина хлябът е живот. Научихме колко дълбоко е свързана храната с нашите корени и култура“, обяснява Борис.
Той признава, че е научил много интересни факти и за другите държави, участвали в проекта и допълва, че все още не знае каква награда ще получи отборът им. Най-голямата награда за него и съучениците му обаче е, че успяха да покажат как, дори в тези времена на изпитания и пречки, учениците продължават да се развиват и покоряват нови върхове.
Редактор: Йоан Колев
На изложение-конференция High Security Printing EMEA-2025 в Базел, Швейцария, българската лична карта спечели първо място за най-добра лична карта в Европа за 2024 г ., съобщи МВР. Освен за модерния и естетичен дизайн, българската лична..
За първи път в Стара Загора ще се проведе Chef's Food Park като част от третото издание на Националния кулинарния форум „Chef's Secrets – Еволюция на вкуса“ 2025, съобщава БТА. През почивните дни, 8 и 9 февруари, градът под липите ще събере на..
Авиационният учебен център на Летище София получи акредитация от Световната асоциация на летищата (ACI) и се присъединява към елитната група от 21 обучителни хъба, сред които са тези на водещи европейски летища като Мюнхен, Истанбул и Атина. У..
Авиационният учебен център на Летище София получи акредитация от Световната асоциация на летищата (ACI) и се присъединява към елитната група от 21..
В „България днес“ на 7 февруари се спираме на актуалните събития от България и българските общности по света и правим обзор на по-важното от Балканите..
За първи път в Стара Загора ще се проведе Chef's Food Park като част от третото издание на Националния кулинарния форум „Chef's Secrets – Еволюция на..