Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изумителната пещера Проходна и скалните обители в района на Луковит

2
Снимка: Венета Николова

Не е за вярване, но е факт! Удължените бадемообразни очи на пещерата Проходна не са човешко творение, както може да ви се стори, а са дело на майката Природа. Преди 68 милиона години тя е оформила двата отвора към небето, сякаш за да ни напомни, че не сме сами и че Господ, или някой друг, ни наблюдава и преценява от бездната, там горе. Нищо чудно, че я наричат пещерата „Очите на Бога“.

Това е една от най-знаковите природни забележителности по нашите земи. Намира се близо до град Луковит, известен като карстов район с удивителни скални образувания, в подножието на които криволичи река Искър.

Кадри от пещерата ще откриете във водещи сайтове за пътешествия. Проходна е оглавявала неведнъж и световни класации за най-необичайни места на планетата. Но не само! Тук, на фона на всепроникващите небесни „окна“, са заснети някои от най-въздействащите сцени на българския филм „Време разделно“, както и на холивудската продукция „Бягството“ с участието на Колин Фарел и Ед Харис или на френския филм „Версенжеторикс“ и пр….

„Проходна“ е дълга не повече от 365 м., а височината на свода й е 56 м. Има два входа – голям и малък, от които ентусиасти редовно скачат с бънджита. По стените й пък „пъплят“ алпинисти. Прекрачиш ли прага й, те връхлита вълна от позитивна енергия и вдъхновение. Случва се оперни певци да пуснат на воля гласа си, за да се насладят на съвършената акустика.

Първите следи от човешко присъствие в пещерата датират още от Неолита, а някои твърдят, че е била древно светилище или астрономическа обсерватория. Но едно е сигурно – Проходна открай време е била място на духовен живот. През средните векове пещерата е била част от състава на местния манастир „Света Богородица“, към който се числят и близките скални обители.

Скална обител Света МаринаТясна пътечка от пещерата отвежда до малкия скален манастир „Света Марина“. Предполага се, че е построен е от монаси исихасти в края на 14 век на мястото на древно светилище. В наши дни обителта се състои от малък двор и миниатюрна, добре поддържана църква, нашарена отвън от съвременни художници с ярки изображения от Библията.

В района на Проходна река Искър рисува живописен пролом. Високо в скалите, в местността Глигор, се намира манастирът „Свети Никола“. Предполага се, че е възникнал през 14 век. 149 стъпала отвеждат до входа на скалната му църква с долепените стопански сгради. Монасите са използвали естествена двуетажна пещера, за да обособят килиите си. Дълги години „Св. Никола“ е тънел в разруха, но днес е възстановен от местни доброволци.

Скалния манастир Свети Никола ГлигораСтенописите на църквата датират от 14 и 17 век и се съхраняват в Историческия музей в Ловеч. На тяхно място греят рисунки на съвременни художници, пресъздаващи житието и битието на Св. Никола.

Според една легенда манастирът е построен от болярина Доброслав в знак на благодарност за оздравяването на децата му от чума. Хората идват тук, за да запалят свещичка и да впишат молбите си към светеца в специално поставена за целта книга. От втория етаж, пред възхитените ни погледи, се разгръща спираща дъха гледка към един от най-красивите меандри на Искър и към отсрещните скали, приютили пещера Проходна.

Още за скалния манастир “Свети Никола“ Глигора и за близките природни чудеса, ще научите от нашия видео репортаж:

Снимки: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38