На Св. Варвара е посветен четвъртият ден от декември, а паметта ѝ се почита и от православието, и от католицизма. В богослужението на този ден се изпълняват специални песнопения, описващи подвига ѝ.
„Да почетем Света Варвара. Съкрушила вражеските мрежи, всечестната се избави като птица от тях с помощта и оръжието на кръста“ , гласи тропарът за Св. Варвара.
Празникът е и част от българския фолклорен календар. Светицата се приема за закрилница на децата от болести, най-често от шарка, но и на внезапно починалите. Според легендата, св. Варвара се е родила в днешните български земи, в с. Елешница, наричано по онова време Илиопол. Може би това обяснява голямата популярност на светицата, както и множеството обичаи, предания и вярвания, свързани с нея.
През следващите два дни църквата чества Свети Сава (5 декември) и Свети Николай Мирликийски (6 декември). В народните вярвания Варвара е сестра на Сава и Никола, затова фолклорните празници са събрали и езически, и християнски елементи. Тази своеобразна триада е родила поговорката „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“. Това е и заглавието на материала от колекцията на Радио България, в който ще прочетете най-важното за трите празника.
Професията на готвача става все по-престижна, а хората които се занимават с нея трябва наистина да я обичат, защото часовете труд са много, натоварването и отговорностите – също. Небесен покровител на готвачите е Св. Лаврентий – един от седемте..
С официална церемония в местността Войводенец официално беше открито тринайсетото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица. Съборът се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първата пълна седмица на месец август...
Сърцето и ритъмът на българския дух – с тези думи метафорично може да определим Националния събор на българското народно творчество. По традиция от далечната 1965 година, проявата се организира веднъж на всеки пет години в първия уикенд на месец август в..
С официална церемония в местността Войводенец официално беше открито тринайсетото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица...
Професията на готвача става все по-престижна, а хората които се занимават с нея трябва наистина да я обичат, защото часовете труд са много,..