Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

През изтеклата седмица Covid-19 продължи да се разпространява, а в отговор някои държави направиха промени в режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте кои:

Гърция оставя своите сухопътни граници затворени за туристи до 14 декември. Напомняме, че туристите и чуждите граждани, за които няма забрана да влизат в страната, могат да пътуват единствено през контролния пункт „Кулата” и то само с отрицателен тест за Covid-19, направен 72 часа по-рано. Запазва се и изискването за представяне на QR код.

Хърватия въведе задължителен PCR тест за пристигащите от „червени зонисчитано от 01.12.2020 г. Според класификацията на хърватските здравни власти и България попада във въпросния списък с „червени зони“.

Според решението всички граждани на Европейския съюз, включително и българските, които пристигат от "червени зони", както и граждани, идващи от трети страни, вече са длъжни да представят негативен PCR-тест, чиято валидност трябва да бъде максимум 48 ч. от вземането на пробата.

Лицата, които не разполагат с такъв, биват тествани на граничния пункт. Но докато не излезе резултатът, те нямат право да влязат в страната и трябва да се самоизолират в хотел в близост до граничния пункт.

Горната мярка не важи за гражданите, които преминават транзитно през територията на Република Хърватия и напускат страната в рамките на 12 часа от влизането, за шофьори на тежкотоварни моторни превозни средства, вкл. осъществяващи транзитен превоз, за моряци, при хуманитарни случаи, както и за дипломатически служители.

Решението е валидно до 15. 12. 2020 г., с възможност за продължаване.

САЩ промени режима на влизане в страната от международното летище на Лос Анджелис. Властите въведоха изискване за попълване на формуляр при пристигане на летище Los Angeles International Airport – LAX/KLAX, както и на летище „Ван Найс“ (Van Nuys Airport – VNY/KVNY). Чрез него всеки пътник над 16 години потвърждава, че е уведомен за препоръката, за доброволно карантиниране в домашни условия за срок от 14 дни след пристигането, която е в сила за целия щат Калифорния.

Ако формата не бъде попълнена предварително или веднага след кацането, може да бъде наложена глоба до 500 щатски долара. Попълването ѝ се изисква и при пристигане с железопътен транспорт. Освободени от изискването са пътниците, които пристигат, за да работят, учат, оказват здравни услуги, да се лекуват, да подпомогнат критични сектори на инфраструктурата или доставките, и т.н. (essential travels).

Горната мярка идва в допълнение към влязлата в сила в окръг Лос Анджелис заповед за ограничаване или преустановяване на несъществените дейности (stay-at-home order). Тази заповед ще остане в сила до 20 декември включително.

Чехия промени условията за влизане и пребиваване в страната. От 3 декември 2020 г. се разширяват възможностите за пътуване на българските граждани до Чешката република, включително с цел туризъм или семейни посещения за Коледните празници. Запазва се изискването за влизане в Чехия след направен негативен PCR тест с давност не повече от 72 часа преди датата на влизане, както и на попълнен електронен пътнически формуляр. В извънредни случаи се допуска възможността за PCR тест в рамките на 5 дни след влизане на чешка територия. В такива случаи са валидни ограниченията за придвижване до получаване на негативен резултат от теста.

При належащи пътувания от съществено значение, чието времетраене не надвишава 24 часа, е възможен достъп до страната без необходимост от представяне на негативен резултат от PCR тест или попълване на електронен пътнически формуляр. Туризмът, спортните дейности или посещението на ресторант не попадат сред пътуванията от съществено значение.

Италия затяга режима за пътуване до страната. От 10 декември всички граждани, пристигащи в Италия от България, ще бъдат подлагани на 14-дневна карантина, освен ако не представят ПСР тест, направен 48 часа преди пътуване. Режимът ще е още по-затегнат между 21 декември 2020 г. и 6 януари 2021 г., тогава пристигащите от България ще бъдат под 14-дневна карантина без изключение, съобщиха от МВнР.

Това означава, че до 9 декември 2020 г. (включително) българските граждани могат да пътуват до Италианската република без необходимост от представяне на отрицателен тест за COVID-19, както и без спрямо тях да се прилага мярката задължителна 14-дневна карантина.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 6 юни 2024 г.

В „България днес“ на 6 юни се отправяме към Милано за фестивала „Светът у дома“, чиято цел е взаимното опознаване и диалогът между различните общности на територията на италианския мегаполис. България участва за първи път като единствен представител на..

публикувано на 06.06.24 в 19:00
Росица Матева

6100 кандидати за депутати, от които 1826 жени, ще се борят за доверието на избираталите

На 9 юни избирателите ще имат на разположение общо 9356 машини за гласуване в страната и 245 в чужбина, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева пред бТВ . Тя уточни, че ако по някаква причина в дадена секция..

публикувано на 06.06.24 в 13:28

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 3

В третия брой на предаването ви отвеждаме при българите в Албания, за да поговорим за лектората по български език и за лятното езиково училище, което се организира от няколко години в Тирана и към което интерес проявяват както младежи от български..

публикувано на 06.06.24 в 12:00