Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На Никулден при рибарите на варненската Морска гара

Снимка: БГНЕС

Никулден е особено тачен в морската ни столица Варна. Св. Николай Чудотворец е покровител на рибарите и моряците, а поминъкът на варненци е свързан с морето.  

Обикновено дори и през зимата районът около Морската гара във Варна кипи от живот. Сега ситуацията е малко по-различна. Заведенията наоколо затвориха заради ограничителните мерки свързани с коронавируса, клиентите ги няма, а тези, които искат да се поразходят край морето се броят на пръсти. Единствените, които не се плашат и винаги са на пост, са рибарите. Те дори се радват на ограниченията, защото по-малко хора означава и по-малко шум, а шумът пречи на рибата.

За варненските рибари празничният Никулден започва рано сутринта. Някои от тях още с изгрева са хвърлили въдиците си в очакване на голямата риба, с която да посрещнат гости днес.



Разположили са въдиците си на няколко метра един от друг, не толкова за да се пазят от Covid-19, колкото да имат достатъчно пространство за такъмите си. Един от тези, които не се плашат ни от студ, ни от вируси е Мишо. Днес той е заложил на морски червеи. Рибата обаче не кълве. „Няма риба”, казва Мишо но продължава да хвърля с надеждата на въдицата му да се закачи алария.



Наблизо е и един от най-големите шегаджии на Морска гара – Борко. Казват, че е най-известният пенсионер в района, рибар и продавач на най-добрата стръв:

„Има някоя друга риба. Хамсия излиза за по час-два, но водата е много студена”- споделя варненецът и допълва: „Тук от заведения не можем да се отървем. Уж пешеходна зона, но всички строят на поразия”.



Сега обаче е тихо и рибарите се чувстват в „свои води”. Оставяме ги с пожелание за богат Никулденски улов. Те обаче се усмихват скептично и споделят, че дори да не успеят да хванат риба, няма да останат гладни, тъй като до насита ще се нагостят със сладки рибарски истории.

Репортаж: Валери Великов, БНР-Варна 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С отварянето към света българинът променя културата си на хранене

Професията на готвача става все по-престижна, а хората които се занимават с нея трябва наистина да я обичат, защото часовете труд са много, натоварването и отговорностите – също. Небесен покровител на готвачите е Св. Лаврентий – един от седемте..

публикувано на 10.08.25 в 07:55

XIII Национален събор на народното творчество – Копривщица 2025

С официална церемония в местността Войводенец официално беше открито тринайсетото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица. Съборът се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първата пълна седмица на месец август...

публикувано на 09.08.25 в 11:51

Три дни, шест сцени и над 7000 участници – Копривщица събира най-добрите самодейци от България

Сърцето и ритъмът на българския дух – с тези думи метафорично може да определим Националния събор на българското народно творчество. По традиция от далечната 1965 година, проявата се организира веднъж на всеки пет години в първия уикенд на месец август в..

публикувано на 06.08.25 в 10:50