Никулден е особено тачен в морската ни столица Варна. Св. Николай Чудотворец е покровител на рибарите и моряците, а поминъкът на варненци е свързан с морето.
Обикновено дори и през зимата районът около Морската гара във Варна кипи от живот. Сега ситуацията е малко по-различна. Заведенията наоколо затвориха заради ограничителните мерки свързани с коронавируса, клиентите ги няма, а тези, които искат да се поразходят край морето се броят на пръсти. Единствените, които не се плашат и винаги са на пост, са рибарите. Те дори се радват на ограниченията, защото по-малко хора означава и по-малко шум, а шумът пречи на рибата.
За варненските рибари празничният Никулден започва рано сутринта. Някои от тях още с изгрева са хвърлили въдиците си в очакване на голямата риба, с която да посрещнат гости днес.
Разположили са въдиците си на няколко метра един от друг, не толкова за да се пазят от Covid-19, колкото да имат достатъчно пространство за такъмите си. Един от тези, които не се плашат ни от студ, ни от вируси е Мишо. Днес той е заложил на морски червеи. Рибата обаче не кълве. „Няма риба”, казва Мишо но продължава да хвърля с надеждата на въдицата му да се закачи алария.
Наблизо е и един от най-големите шегаджии на Морска гара – Борко. Казват, че е най-известният пенсионер в района, рибар и продавач на най-добрата стръв:
„Има някоя друга риба. Хамсия излиза за по час-два, но водата е много студена”- споделя варненецът и допълва: „Тук от заведения не можем да се отървем. Уж пешеходна зона, но всички строят на поразия”.
Сега обаче е тихо и рибарите се чувстват в „свои води”. Оставяме ги с пожелание за богат Никулденски улов. Те обаче се усмихват скептично и споделят, че дори да не успеят да хванат риба, няма да останат гладни, тъй като до насита ще се нагостят със сладки рибарски истории.
Репортаж: Валери Великов, БНР-Варна
Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..
Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...
В края на 19-и век чешкият художник и фолклорист Лудвик Куба предприема пътуване до нашите земи, за да изследва българското песенно наследство. След като записва чутите мелодии, той посвещава цял том на България в своята поредица "Славянството в..