Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българката Диана Фотева декорира дворци в Дубай

7
Снимка: личен архив

Търсена е заради уникалния и ексклузивен стил, в който работи. Декорира къщи и дворци в Обединените арабски емирства, превръщайки ги в необичайни и красиви места за живеене. Вече 16 години Диана Фотева създава шедьоври, с лекота размивайки границата между изобразителното и декоративното изкуство.

Изучавала е стенопис и монументални техники в Националната художествена академия в София, продължава с живопис в един от най-големите университети за изкуство и дизайн в Германия (Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle, Germany), а живота ѝ променя един филм.

„В един дъждовен ден гледах по телевизията за Дубай, който ме впечатли и реших, че това е мястото на моята реализация – спомня си Диана Фотева. – Възможността не закъсня: дойдох тук и работих 6 месеца за известен италиански декоратор. Година по-късно, след като приключих следването си в Германия, се върнах и основах своя фирма.”

Декоративни тавани и мазилки, фрески, стенописи и орнаментални композиции – това е само част от богатата палитра услуги, които предлага фирмата на Диана.

Трудно ли е да се извоюва място на пазара в държава като Обединените арабски емирства?

„Голямата заслуга бих отдала на моята солидна и поливалентна професионална подготовка, която ме отличава и извежда пред много други на местна почва – казва Диана Фотева. – На второ място, важна предпоставка за успеха е способността да преценяваш ситуацията и непрекъснато да се адаптираш и нагласяш спрямо нея. Дубай е място, което се развива със замайващи темпове, а ние имахме щастието и късмета да се установим във време, когато нещата бяха още в зародиш. Днес се чувствам горда да бъда част от това общество и благодарна за възможността да съпътствам този изключителен прогрес.”


Бащата на Диана е изключителният български маринист Фоти Фотев, самата тя е известен арт-декоратор с вродено чувство за естетика и богат професионален опит. Предава ли се талантът по наследство?

„Мисля, че да – отговаря Диана. – Но освен че се предава, талантът се натрупва и доразвива. В нашата фамилия започва още с дядото на моя баща, който също е рисувал, макар да е бил самоук. Талантът сам по себе си обаче не е достатъчен: изискват се сериозен труд и постоянство, както и редица други качества, като находчивост и умение да се приспособяваш и израстваш в динамична и постоянно променяща се среда.”

Първите поръчки, които получава Диана, са за единични стени и тавани с позлата. Не след дълго преминава към художествен интериор и цялостни концепции – като изрисуваната антична карта на света на тавана на детска стая, за да стигне до големи и сложни проекти:

„Последните ни обекти са предимно луксозни хотели. Тази година участвахме в проект на световноизвестната архитектка Заха Хадид. Сега завършваме топ-луксозен хотел в бизнес-сърцето на Дубай – споделя българката.


Но може би един от най-емблематичните проекти, които съм изпълнявала, беше в частната ферма на покойния шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, основателя на федерацията на ОАЕ, наследена от неговият син шейх Тахнун в пустинята на Абу Даби, защото там имах удоволствието да се докосна до богатството на местния бит и култура. Местните са добре образовани по отношение на дизайна, предвид тяхната платежоспособност и възможността им да пътуват по света.”

България не липсва на Диана, защото тя никога не е прекъсвала връзката с родината. А привнася ли и нещо българско в произведенията, които създава?

„Определено! – категорична е арт-декораторът Диана Фотева. – Като възпитаничка на българската изобразителна школа, тя се проектира в работите ми при изграждането на стенописи, в орнаменталните рисунки, сериозно присъствие имат флоралните мотиви, но не бих могла да кажа, че се ограничавам с тях. Винаги съм имала афинитет и към западноевропейското изкуство. Затова моите неща са един богат синтез от европейски стилове, подправени с изтънчен арабски привкус...

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

На 18 октомври ИАБЧ присъжда „Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023“

Обявяват "Българка на годината" сред изявени сънароднички от 19 държави

На тържествена церемония, под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова, днес ще бъде връчено отличието "Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023". С него Изпълнителната агенция за българите в чужбина удостоява една от..

публикувано на 18.10.24 в 05:50

В 53 неделни училища в Испания се учи български език

Испания е страната с най-много български неделни училища - 53, като много от тях получават подкрепа от местните власти. Това стана ясно на среща на министъра на образованието и науката Галин Цоков с посланика на Испания в България Мигел Алонсо..

публикувано на 16.10.24 в 16:56

Посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлов се срещна с българите от Берисо

Посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлов прие на 14 октомври 2024 г. в посолството в Буенос Айрес представители на Българското културно дружество "Иван Вазов" от град Берисо, предаде БТА.  Поводът за срещата е избирането на българския..

публикувано на 15.10.24 в 18:39