Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора е финалист за балканските туристически „оскари“

Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Един от най-старите градове в Европа – Стара Загора, е финалист в категорията „Голяма община с принос в туризма“ на Балканските награди в туристическата индустрия за 2020 г., които при благоприятно развитие на ковид кризата се очаква да бъдат връчени на официална церемония в София, на 21 декември.

Със своята хилядолетна история (8000 години), Стара Загора е привлекателна културно-историческа дестинация и предлага на туристите разнообразие от музейни експозиции и археологически паметници от различни епохи.

Неолитните жилища в Стара Загора

Ключови за туризма в района са Музеят "Неолитни жилища" с едни от най-добре запазените в Европа останки на жилища от епохата на ранния неолит (VI хил. пр.н.е.) и Археологическият резерват "Августа Траяна-Верея", на територията на който могат да се видят форумният площад с амфитеатъра, главната антична улица, западната градска порта, крепостните стени и впечатляващи мозайки.

Античен форум Августа Траяна

Впечатление правят Архитектурният комплекс „Музей на религиите" и Регионалният исторически музей, чиято експозиция проследява историята на региона от VI хил. пр. н.е. до възстановяването на града след Руско-турската война от 1877-78 г. Модерната му сграда е с форма, наподобяваща пясъчен часовник и е построена специално, за да бъде музей. 

Музеят на религиите

С поетичната слава на града са свързани домът на поета Гео Милев, превърнат в музей в средата на миналия век и музеят „Литературна Стара Загора“, представящ живота и творчеството на известни старозагорски поети и писатели след края на XIX в.

Къщата-музей „Гео Милев“

Стара Загора е известен и като града на липите и правите улици. Необичайната за по-старите селищата на България планировка се дължи на модерния градоустройствен план, създаден за възстановяването на разрушения и опожарен през Руско-турската война (1877-78) град. Характерният му облик - прави улици, с липови дървета и обширни зелени пространства, допълва културно-историческите маршрути.

Старозагорски минерални бани

Културният живот, възможностите за развлечения, свързани с градската среда, както и рекреационните ресурси на националния балнеокурорт Старозагорски бани, обогатяват туристическата оферта на дестинацията, стигнала до финала на балканските туристически „оскари“ - Balkan Awards of Tourism Industry 2020, чието шесто издание предстои.

Редактор: Красимир Мартинов

Снимки: Емил Енчев, Атанас Жеков


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10