Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят информационна кампания за ползата от ваксините

Засега детските градини остават затворени

Снимка: БГНЕС

Забелязва се крехка тенденция за намаляване на общия брой на случаите на коронавирус през последните десет дни, в които страната ни се намира в локдаун, съобщи на брифинг на здравното министерство проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. В оставащите дни до Коледа да загърбим политиката и да се съсредоточим в целта да овладеем епидемията, пък призова здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той информира, че през последната седмица от Covid-19 са излекувани 16 872 души и това дава надежда в битката, която продължава да оказва натиск върху здравната система, но още е рано да се правят изводи.

България вече не оглавява класацията по смъртност в Европа и се нарежда на второ място с 27,5 на 100 хил. души. По показателя 14-дневна заболеваемост, страната ни е девета с 554 заразени на 100 хил. души.


Все още няма решение дали детските градини и яслите ще бъдат отворени в понеделник, каза още здравният министър по повод на изразеното намерение преди дни. “Данните не ни водят в тази посока, нуждам се от информация, за да предприемем подобна стъпка”, коментира той.

Здравното министерство ще проведе информационна кампания, с която да разясни ползата от ваксините срещу коронавирус. Екип на ведомството си сътрудничи с фирмите производители, от които се очаква да представят цялата информация за медикаментите. Костадин Ангелов каза, че е рано да се говори за противопоказания и странични ефекти, тъй като все още не са постъпили всички данни за ваксините. Той опроверга твърденията, че препаратите се създават в последния момент, позовавайки се на факта, че по тях се работи още от 2003 г. при появата на първия коронавирус. Медикаментите ще преминат през всички фази на клинични изпитвания, преди да бъдат одобрени, увери министърът.

На брифинга бяха изнесени и данни за заетите легла от Covid пациенти – 52% за хора с неусложнени форми на вируса и 42% са заетите в интензивни отделения. Има области в страната, където процентът на заетите бонични легла е доста по-голям, като първенец в това отношение към момента е Ямбол. Там 98 % от болничните легла за лечение на пациенти с коронавирус са запълнени.

От началото на епидемията 7445 медици са дали положителни проби, а в момента с коронавирус са 3590 от тях. Четирима пък повторно са заболели, каза ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Снимки: БГНЕС и БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28