Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов към Бучковски: Поколенията няма да простят, че не сме намерили компромис

| обновено на 10.12.20 в 17:51
Снимка: БТА

"Винаги съм считал, че на масата на преговорите може да се намерят решения. Сегашните и следващите поколения няма да простят нито на България, нито на Република Северна Македония това, че не сме намерили компромис, който да даде перспектива". Това е заявил премиерът Бойко Борисов днес на срещата си със специалния пратеник на правителството на Северна Македония за България Владо Бучковски. 

Чрез профила си във Фейсбук Борисов посочва, че е изтъкнал, че за отношенията на взаимно доверие е важно връщането към стриктно и необратимо изпълнение на всички поети ангажименти от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г. България е положила всички усилия страните от Западните Балкани да бъдат приобщени към НАТО и ЕС и затова по време на нашето председателство на Съвета на ЕС поставихме темата на първо място. 

По-късно Вучковски се срещна и с президента Румен Радев. Българският държавен глава заяви, че европейската интеграция на Северна Македония изисква не опити за натиск чрез трети страни, а реални резултати в двустранния диалог с България. Според президента изоставянето на езика на омразата към България в югозападната ни съседка и промяната на съдържанието на учебниците по история ще бъдат реален принос в изграждането на добросъседски отношения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънце и по-високи температури в почивните дни

В събота , 6 юли, ще е слънчево, на места с купеста облачност в следобедните часове. Температурите ще продължат да се повишават. Минималните ще са между 15 и 21°, в София 17°. Максималните ще достигат 30 – 35°, в столицата 30°.  По..

публикувано на 05.07.24 в 19:45

България днес - 5 юли 2024 г.

В най-хубавия ден от седмицата – петък – се отдаваме на приятни срещи в "България днес" и мечти за морския бриз…От Емилия Юкер ще разберем как Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се подготвя за второто издание на..

публикувано на 05.07.24 в 19:00

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15