Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Коледа и българските традиции в лондонския дом на Сабина Неделчева-Уилямс

Ние, българите, имаме нужда от време, за да повярваме в добрите си качества - казва сънародничката ни

Снимка: личен архив

Тази година страхът от разпространението на коронавируса е приковал вниманието на хората навсякъде по света. Дори в многомилионната английска столица животът вече не е същия, споделя българката Сабина Неделчева-Уилямс. Повече от 20 години тя живее зад граница, а в Лондон е прекарала половината от тях. Спомня си щастливото начало на 2020 г., с приятни и ползотворни срещи на сънародниците ни в Лондон. После, всичко изведнъж замряло заради пандемията. Оттогава е затворена малката книжарница, а и ресторантчетата, където обикновено се събирали българите.

Животът в забързания град продължил, но с дистанция между хората. Така в момента работи и Сабина, която е илюстратор и преподава изобразително изкуство в британски колеж. Казва, че в Англия я отвежда не стремежът към доходна работа, а силата на съдбата, която я среща с брачен партньор от Острова. Потомка е на хора на изкуството, затова страстта към рисуването поддържа и в Англия.

„Работила съм като университетски преподавател, а и на други места, което не е било чистото изкуство, защото по света човек не може да се занимава с това изцяло. Но се радвам, че съм запазила способността да рисувам – споделя Сабина, която често преподава рисуване и илюстрация и на българи в Англия.– Лондон може да бъде доста тежък като енергия град, тъй като тук има много хора, струва ми се с предградията са 12 милиона. Като Ню Йорк и този град никога не спи. Сега всичко е по-различно, по-забавен е ритъмът. Аз съвсем наскоро преминах през боледуване с коронавирус. Изкарах го леко и за щастие не постъпих в болница. А хората от Отдела за емоционална и психологическа подкрепа в колежа където работя – всеки университет тук има такъв департамент – бяха невероятни. Те всяка седмица се обръщат към студентите, изпращат мейли, предлагат помощ денонощно, дори извън работното си време. Грижата за човека и неговото психическо здраве е много голяма. В Англия никога не съм се чувствала ощетена, защото съм чужденец. Винаги съм срещала топло, приятелско, подкрепящо отношение. Англичаните са резервирани към чужденци, но когато отдадеш вниманието и сърцето си в работата, тогава получаваш и тяхната пълна подкрепа.“

За Коледа и предхождащата празника Бъдни вечер в дома на семейство Уилямс задължително ще има нечетен брой постни ястия за вечеря. Както повелява българският обичай, прави се питка, домът се украсява, трапезата се прекадява с тамян. „Жената в дома внася тези традиции. Разбира се, уважава се и английската част от семейството“ – разказва ни Сабина.

„За мен коренът, културата, езикът са много важни в живота на човека. Аз имам силно чувство към четенето, говоренето и не мога да се лиша от тази хубава енергия, която носи българският език, българската песен. Моето дете може да не продължи живота си в България, но дори в чужбина се стремим да съхраняваме родните думи, речта и българския начин на мислене. Ние с това сме различни от другите народи, това е богатството ни. Дори съм си мечтала всеки българин, който не е бил в чужбина, поне за малко да поживее навън. Защото като се прибере, много повече ще цени българските традиции, ще ги уважава и още повече ще ги пази. България минава през продължителна криза, на никого не му е лесно там. Моите родители са в родината, а аз държа много на българското в себе си. Но всички ние, българите, имаме нужда от време, за да развием и повярваме в добрите си качества.“

Снимки: Facebook/Sabina N Williams



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънце и дъжд ще се редуват и в сряда

В сряда, 5 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна и Централна България ще превали. Ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Вятърът ще бъде слаб от..

публикувано на 04.06.24 в 20:49

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12