Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Западните Балкани - във фокуса на онлайн конференция

| обновено на 12.12.20 в 19:58
Снимка: europa.eu

В онлайн форум, посветен на Западните Балкани и организиран от евродепутата Ангел Джамбазки, външният министър Екатерина Захариева подчерта, че България винаги е била един от най-силните поддръжници на европейската перспектива на страните от Западните Балкани, информира БТА. Захариева увери, че подкрепата към страните от Западните Балкани ще продължава, но същевременно напомни, че тя никога не е била безусловна. Според външния министър, Северна Македония е неглижирала предупрежденията относно неспазване на договора за добросъседство: "Въпреки всичко, България остава отворена за диалог, и вярва, че заедно с колегите от Скопие ще намерим изход от тази ситуация" - увери тя. 

Министър Захариева посочи още, че изтеклата 2020 г. е една от най-тежките, с които се е сблъсквало човечеството, както и, че се надява да ни е дала един важен урок - че доверието, солидарността и приятелството са основата, върху която трябва да градим своите отношения.

"Не може някой, в конкретния случай Република Северна Македония, която 30 години е виждала само и единствено помощ и подкрепа от България, да отвръща с подобно негативно поведение и политика". Коментарът направи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в заключителната част на онлайн конференцията за Западните Балкани.

Каракачанов беше категоричен, че преди да бъдат получени ясни уверения и гаранции, че Скопие и в бъдеще, "дори след като стане член на ЕС, няма да предявява малцинствени или териториални претенции, и че ще коригира езика на омразата", България не може да допусне членството на Република Северна Македония в ЕС да стане факт. "Това е добре както за България, така и за целия ЕС, защото той няма нужда от допълнителен проблем", аргументира се Каракачанов.

На видеоконференцията, еврокомисарят Мария Габриел  представи "Иновационна програма за Западните Балкани", имаща амбицията да даде допълнителен тласък в областта на научните изследвания, иновациите, образованието, културата, младежта и спорта. Програмата предлага конкретни цели, които да повишат капацитета на Западните Балкани за посрещане на глобалните предизвикателства, включително и свързаните с екологичния и цифровия преход.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25