Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успелите българи 2020 – II част

Българи с изключителни постижения в годината, белязана от Covid-19

Снимка: БНР - Ани Петрова

В годината, която спусна завеса пред публичността, мнозина българи успяха да заявят себе си чрез изключителни постижения – световен рекорд в плуването, разказ за заобикалящия ни свят през фотообектив, равносметка на музикална кариера на езика на няколко изкуства, декоративна украса на ориенталски къщи и дворци, влизане в топ 100 на най-добрите зъболекари в света.

В съботната привечер на 22 август Цанко Цанков излиза от басейна на бургаския комплекс „Флора“ като първият човек в света, плувал най-бързо в продължение на 12 часа в 50-метров басейн.

Той започва маратонския си поход в 7,30 ч. в четвърти коридор и половин денонощие по-късно спира електронното броене на 50 км и 600 м. А когато поглежда към светещото табло, разбира, че рекордът от 41,2 км на словенеца Мартин Стрел никога повече няма да респектира нито един мечтател в плуването.Според световния рекордьор не съществуват граници пред човешките възможности. Затова и в нито един момент, докато се бори с умората и времето, не произнася мислено „Аз бях дотук“.

Още за историческия рекорд на шампиона прочетете в публикацията „Цанко Цанков – световният плувен рекордьор с несломим дух“.

Стоян Йоргов избира да се представи на българската публика с цветовете на бяло-черната гама – онази особена светлина, от която горещият пустинен въздух затрептява пред очите ти, а кожата ти настръхва от соления хлад на океанската вода.



Фотографът от 26 години живее в Лос Анджелис. На 31 г. се удря в нискочелата кадрова стража на родната тоталитарна система и не след дълго прескача оградата на границата между Съединените щати и Мексико. Художник по образование и визия към света, той като в калейдоскоп поглежда към някоя картина, подсказана му от случайността. Запознайте се с този български творец чрез материала „Стоян Йоргов – събирачът на истории, който гледа света през фотообектив“.

Васко Василев за първи път излиза пред публика десетгодишен, а критиката го обявява за дете чудо.



През т.г. един от най-харизматичните цигулари, които съвременната сцена познава, отпразнува 50-годишния си юбилей. На рождения си ден на 14 октомври той свири пред публиката в родната си София и представи книга с фотографии и биографичен филм. „
Искам да се върнем в залите, където хората да са в безопасност, да си върнем нормалния живот“, казва Васко Василев, признавайки, че най-много му липсва контактът с публиката и другите музиканти.

Интервюто с концертмайстора на Кралската опера в Лондон чуйте като отворите публикацията „Васко Василев на 50: Обичам публиката и колегите си, мечтая да се върнем в залите".

Търсена заради уникалните си умения и ексклузивен стил, Диана Фотева декорира къщи и дворци в Обединените арабски емирства, превръщайки ги в красиви места за живеене.



Един телевизионен филм за Дубай дава посока на нейната съдба. „Реших, че това е мястото на моята реализация и възможността не закъсня –
дойдох тук и работих за известен италиански декоратор, а по-късно се върнах и основах своя фирма“, разказва тя. Първо получава поръчки за стени и тавани с позлата, а днес декорира луксозни хотели и може да се похвали с участие в проект на световноизвестната архитектка Заха Хадид.

Как Диана Фотева декорира фермата на шейх и прилича ли животът в Близкия Изток на приказки от хиляда и една нощ можете да прочетете в „Диана Фотева декорира дворци в Дубай“.

С разбирането, че професията му сбъдва мечти, променя съдби и създава бъдеще, д-р Венцеслав Станков кара хората широко да се усмихват.



И тъй като си служи с най-съвременните технологии на естетичната дентална медицина и не се страхува да пресича граници, които колегите му отказват да преминат, пловдивският зъболекар влезе в топ 100 на света в класацията на GlobalSummitInstitute.
Стоматологът е търсен по света предимно заради постиженията си в парадонтологията и в имплантологията. Но най-голямата причина да бъде класиран, според самия него, е че работи с микроскоп и упражнява микрохирургия – с фокус към детайла.

Къде се крие тайната на холивудската усмивка можете да научите от материала „Д-р Венцеслав Станков е сред 100-те най-добри зъболекари в света“.


Снимки: БНР, БТА, facebook.com/Vasko-Vassilev, личен архив, facebook.com/dr.ventseslavstankov



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30